Lideru na tebeli Bašakšehiru, u slučaju da ovog vikenda pobijedi Trabzonspor, pripast će titula prvaka Turske za sezonu 2019/2020.

Slavlje u Bašakšehiru bez sumnje će biti ogromno s obzirom da čak 23 igrača u tom klubu prvi put imaju priliku osvojiti tursko prvenstvo.

To su: Edin Višća, Mahmut Tekdemir, Irfan Can Kahveci, Alexandru Epureanu, Gael Clichy, Martin Skrtel, Junior Caicara, Enzo Crivelli, Eljero Elia, Robinho, Danijel Aleksić, Berkay Ozcan, Volkan Babacan, Fredrik Gulbrandsen, Okechukwu Azubuike, Aziz Eraltay, Carlos Ponck, Miguel Vieira, Mert Vurak, Ahmet Said Kivanc, Muhammet Arslantas, Yunus Emre Baloglu i Muhammed Emin Sarskaya.

Svega pet fudbalera ovog tima ranije je imalo priliku osvojiti šampionat s nekim od turskih klubova.

Mehmetu Topalu je to pošlo za rukom dva puta, i to s Fenerbahčeom i Galatasarayom, Demba Ba je jednom bio prvak s Bešiktašom, Mertu Gunoku dva puta s Fenerbahčeom, Uguru Ucaru dva puta s Galatasarayjem i Gokhanu Inleru jedanput s Bešiktašom.

Kada je riječ o fudbalerima koji su osvojili šampionate s klubovima u ligama drugih zemalja, njih sedam je to uspjelo, među kojima i reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Višća, dva puta sa Željezničarom iz Sarajeva u svojoj zemlji.

Među fudbalerima Bašakšehira s najinteresantnijom i svakako najbogatijom statistikom je Brazilac Robinho koji je dosad u četiri zemlje osvojio prvenstvo.

U Španiji je dva puta slavio titulu prvaka sa Real Madridom, kao i sa Santosom u svojoj domovini, te po jednom u Italiji s Milanom i s Guangzhou Evergrandeom u Kini. Sve ukazuje da bi Robinho ovog vikenda kao petu zemlju u kojoj je bio državni prvak mogao uvrstiti i Tursku.