Na listi svih ino-dobavljača, dominiraju Rusi i Kinezi koji će samo kroz dva ugovora dobiti čak 130 miliona maraka, pokazuju podaci Agencije za javne nabavke BiH u posjedu CAPITAL-a.

Na prvom mjestu po vrijednosti je posao koji je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dodijelilo kineskom preduzeću "China Sinopharm International Corporation".

Za projektovanje izgradnju i opremanje nove bolnice “"Apostol Luka" u Doboju bit će im isplaćeno 88.568.717 KM.

Iza njih je ruska kompanija "Russian Helicopters". Za tri helikoptera isporučena MUP-u Republike Srpske, zaradili su 41.672.030 KM.

Na trećem mjestu je švajcarsko preduzeće "Premar Sevices AG" koje je po osnovu nabavke dampera za Rudnik i Termoelektranu u Ugljeviku dobilo 7.491.620 KM.

U pet najvećih po vrijednosti je i "Institut Mihajlo Pupin" iz Srbije koji je na osnovu saradnje sa "Autoputevima Republike Srpske", a koja se odnosi na nabavku i opremanje objekata za naplatu putarine na autoputu Banjaluka-Gradiška zaradio 2.725.086 maraka.

Ne treba izostaviti ni "Valjaonicu Bakra" iz Sevojna u Srbiji koja je od RiTE Gacko dobila 984.541 maraka kroz ugovor o nabavci rezervnih cijevi za kondenator.

Inače, ovih pet ugovora sklopljenih kroz javne nabavke vrijedi više od svih ostalih ino-nabavki u cijeloj BiH.

Primjera radi, najveći posao koji su institucije Federacije sklopile sa strancima je vrijedan 13 miliona maraka.

Ugovorni organ Rudnici mrkog uglja "Banovići" su sa preduzećem "Steag energy Services" iz Njemačke sklopili ugovor oko nadzora radova na termoelektrani Banovići.

Generalno, u Bosni i Hercegovini tokom prošle godine je kroz javne nabavke potrošeno 2,84 milijarde maraka, uglavnom novca građana, pokazuju podaci agencije za javne nabavke BiH.