open-navfaktor-logo
search
Zbog invazije na Ukrajinu
Baraž za SP 2022: Poljaci, Česi i Šveđani ne žele igrati u Rusiji
Fudbalski savezi Poljske, Češke i Švedske složni su oko toga da ne žele gostovati u Rusiji u baražu za odlazak na Svjetsko prvenstvo kojem će krajem ove godine domaćin biti Katar.
24.02.2022. u 18:39
get url
text

Za mjesec, 24. marta, Poljska bi trebala gostovati Rusiji u Moskvi, dok bi u slučaju pobjede ruski fudbaleri bili domaćini i pet dana kasnije kada bi igrali ključnu utakmicu za odlazak na SP protiv pobjednika dvoboja Švedska - Češka.

Po tom pitanju prvi su se u javnosti oglasili Šveđani, te je predsjednik Karl-Erik Nilsson odmah u četvrtak ujutro izjavio:

- Nezamislivo je da za nekoliko sedmica igramo fudbalsku utakmicu u Rusiji. Kako sada stvari stoje nema želje za tim. U ovom trenutku naše su misli s ukrajinskim prijateljima.

Nekoliko sati kasnije priklonili su mu se vodeći ljudi poljskog i češkog saveza, koji su odbili igranje u Rusiji u ovakvim okolnostima.

Podsjetimo kako će se sutra održati vanredni sastanak Izvršnog odbora UEFA-e na kojem će se razgovarati o mnogim aktualnim temama, u novim uvjetima, usljed ruske invazije na Ukrajinu, pa vjerovatno i o baražu za odlazak na Mundijal u Katar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.