open-navfaktor-logo
search
Nakon presude
Baralija: Ukoliko ne bude dogovora za Mostar, Ustavni sud ima pravo da nametne privremeno rješenje
To znači održavanje izbora u Mostaru iduće godine, rekla je Baralija
29.10.2019. u 13:19
get url
text

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu po tužbi Mostarke Irme Baralije protiv države Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u Mostaru.

Ona je danas dala izjavu novinarima u Sarajevu objasnivši da je Sud dao Parlamentu Bosne i Hercegovine rok od šest mjeseci da se postigne dogovor u vezi s rješenjem za Mostar. 

-Ukoliko se to ne desi, Ustavni sud BiH ima pravo i treba da nametne privremeno rješenje. To je ono što nas najviše raduje jer to znači napokon vraćanje demokratije u Mostar i održavanje izbora naredne godine - izjavila je Baralija.

Advokatica Dženana Hadžiomerović kazala je da je "ova odluka izvršiva". 

-U pravilu presude Evropskog suda za ljudska prava su utvrđujuće gdje se utvrdi da je došlo do povrede ljudskih prava i naloži se vlastima da u određenom periodu donesu mjere. Ovdje, s obzirom da se radilo o višegodišnjem propustu vlasti da izmijene Izborni zakon iz 2001. godine, Evropski sud je odmah naložio da, ukoliko za šest mjeseci ne dođe do izmjene Izbornog zakona, Ustavni sud ima ovlaštenja da nađe privremeno rješenje za održavanje izbora u Mostaru. Ovo je prekretnica, vladavina prava se u BiH uspostavlja - kazala je Hadžiomerović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.