open-navfaktor-logo
search
Konferencija
Baralija: Do izbora u Mostaru više je stalo ljudima iz Evrope, nego našim političarima
Predloženi su konkretni mehanizmi direktne demokratije kako bi se na neki način mogla "omekšati javnost" za određeni politički konsenzus
22.10.2019. u 13:50
get url
text

Građani Mostara moraju imati mogućnost da biraju i budu birani te da imaju funkcionalnu gradsku vlast, poručio je Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, po završetku Konferencije Radne grupe za područje Zapadnog Balkana pri Evropskom odboru regija održanoj u Mostaru.

-Mislim da smo mnogo toga kazali te da ćemo pomoći onima koji dogovaraju promjene izbornih pravila koje idu u pravcu da se u Mostaru održe lokalni izbori 2020. godine - izjavio je Herceg. 

Franz Schausberger, predsjedavajući Radne grupe, izrazio je nevjericu da deset godina nisu održani lokalni izbori u Mostaru. Pri tome je naglasio kako je, u kontekstu Bosne i Hercegivine, kazano da je nedavna odluka o nezapočinjanju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom za članstvo u EU, loša u svakom pogledu. 

-Odluka utječe na nepovjerenje među građanima, ali političari moraju na nivo Bosne i Hercegovine da donose neke važne odluke jer niti u jednoj zamlji EU se ne bi moglo desiti da političari deset godina ne donesu odluku o održavanju izbora u Mostaru. Političarima se te odluke obično ne sviđaju, ali ne može se deset godina raditi nešto što je protivno standardima Evropske unije - istaknuo je Schausberger.

Prioritetni cilj je, dodaje, održavanje izbora naredne godine. Smatra da nije moguće da se implementiraju komplikovana rješenja.

-Mostar treba da i dalje uživa jedan poseban status u odnosu na sve ostale gradove, ali da se vidi da li je moguće da se izbori održe na isti način kao i u drugim jedinicama lokalne samouprave - naglasio je Schausberger.

Irma Baralija, učesnica Konferencije, Mostarka koja je tužila državu BiH na Sudu za ljudska prava u Strazburu zbog neodržavanja izbora u Mostaru, kazala je kako je održavanje današnje konferencije dokaz kako je ljudima iz Evrope unije više stalo do ovog problema nego političarima u našem parlamentu.

-Predloženi su konkretni mehanizmi direktne demokratije kako bi se na neki način mogla "omekšati javnost" za određeni politički konsenzus, ali i također, ono što je najvažnije, uključiti građane - naglasila je Baralija.

Ti mehanizmi su, tvrdi, jedina opcija na stolu, jer drugih nema, pa ne vidi zašto se ne bi i pokušalo, jer gore ne može biti. Pojasnivši o kakvim mehanizmima je riječ, kazala je da bi se slučajnim odabirom birali Mostarci koji bi uz određeni trening i rad s ekspertima, snagom jačeg argunenta evaluirali određene prijedloge rješenja za Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.