open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
BANU u odbrani Zukorlića: Komšić je "ideološki šovinista", zahvaljuju Vladi KS na novcu
Nije nam do kraja jasno šta je u pozadini ovakvog izliva neprijateljstva i to od osobe koja sebe predstavlja pripadnikom građanske opcije, pacifistom i navodno velikim patriotom Bosne, navodi BANU u saopćenju
16.12.2019. u 14:31
get url
text

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) oštro osuđuje i u potpunosti odbacuje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine izrečene 14. decembra 2019. u Centralnom dnevniku na Face TV-u na račun generalnog sekretara BANU-a, akademika Muamera Zukorlića, ocjenjujući ih tendencioznim i neutemeljenim, navodi se u saopćenju BANU-a.

U saoćenju se dalje navodi: 

-Akademik Muamer Zukorlić je jedan od ključnih osnivača Akademije i najzaslužniji za njen opstanak i uspjeh. Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti je vlasništvo svih Bošnjaka a ne jednog člana ili njenih osnivača.

Iznenađujuće je koliko su mržnja i ostrašćenost zaslijepile prvog čovjeka države Bosne i Hercegovine koji se, ničim izazvan, obrušio na Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti i time pokazao koliko je moguće zloupotrijebiti najvišu državnu funkciju i iz srca Sarajeva napasti jednu od najznačajnijih nacionalnih institucija Bošnjaka u Bosni i svijetu.

Nije nam do kraja jasno šta je u pozadini ovakvog izliva neprijateljstva i to od osobe koja sebe predstavlja pripadnikom građanske opcije, pacifistom i navodno velikim patriotom Bosne.

Ovakvim izjavama i ponašanjem Komšić je pokazao svoje pravo lice i nedvosmislen ideološki šovinizam prema autentičnim bošnjačkim vrijednostima.

Insistiranjem na diferenciji dva sistema, Komšić ne skriva uvjerenje da će fascinirati bosansku pa i bošnjačku javnost ukazujući na navodnu opasnost od koncepta vrijednosti koju predstavlja akademik Muamer Zukorlić.

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti se zahvaljuje Vladi Kantona Sarajevo što je prva u odnosu na sve političke i državne faktore prepoznala društvenu važnost ove Akademije i određenim budžetskim sredstvima podržala njen rad i njene projekte.

VEZANI TEKSTOVI:

-Pozvali smo BANU da pitamo zašto im je Konaković dao novac, javila nam se kandidatkinja NiP-a

-Konaković sa 60.000 KM iz budžeta podržao Zukorlićev BANU

Uvjereni smo da su vremena ideološke stigmatizacije daleko iza nas te da će građani Bosne i Hercegovine a posebno Bošnjaci prepoznati i osuditi one koji su se drznuli da sa vrha države iz samog Sarajeva napadaju i ugrožavaju Bošnjake i bošnjačke institucije - stoji u saopćenju BANU-a.

VEZANI TEKST - Komšić: Moji ciljevi su NATO, Izborni zakon i Nenadić umjesto Zukorlića

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.