open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
Banožić: Kraljica Katarina Kosača zaslužuje portret na jednoj od bh. novčanica
Predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Širokog Brijega i ujedno predsjednica Kantonalnog odbora HDZ-a 1990 u Zapadnohercegovačkom kantonu Antonija Banožić uputila je inicijativu Centralnoj banci BiH, visokom predstavniku u BiH, te Predsjedništvu BiH, u kojoj je navela kako je krajnje vrijeme da se na bh. novčanicama KM pojave i portreti žena koje su svojim životom i djelovanjem bile svjetionik Bosne i Hercegovine.
09.02.2022. u 14:09
get url
text

Zbog nemogućnosti dogovora članova Predsjedništva BiH o izgledu i dizajnu bh. novčanica, 1998. godine visoki predstavnik u BiH Carlos Westendorp je nametnuo izgled novčanica KM. Na novčanicama KM su otada bh. književnici sve tri nacionalnosti i motivi karakteristični za prostor BiH, saopćio je KO HDZ-a 1990 ZHK. 

⁃ Ne umanjući značaj i ulogu navedenih književnika u razvoju BiH smatram da je potrebno napraviti redizajn bh. novčanica kako bi se ispravila rodna neravnopravnost koja je počinjena 1998. godine kada je odlučeno da na bh. novčanicama KM budu isključivo portreti muškarca iz područja književnosti. Kroz bogatu historiju BiH mnogo je žena sve tri nacionalnosti koje su svojom hrabrosti, mudrosti i stvaralaštvom zadužile ovu zemlju.

Na prvom mjestu bih tu istaknula kraljicu Katarinu Kosaču, narodnu junakinju, koja je život posvetila borbi za slobodu svoje zemlje i svoje vjere. Katarina Kosača svakako zaslužuje svoj lik na jednoj od bh. novčanica KM i ovom prilikom sam podnijela inicijativu da se to uistinu i dogodi. Ovime sam ujedno željela istaknuti da se prilikom ukazivanja priznanja historijskim ličnostima BiH putem portretiranja na bh. novčanicama ne trebamo zaustaviti samo na književnosti, nego trebamo pružiti priliku svim naučnim područjima i granama - istaknula je Banožić.

U skladu sa članom 42. stav 1 Zakona o Centralnoj banci BiH Upravno vijeće te banke uz odobrenje Predsjedništva BiH odlučuje o dizajnu novčanica i kovanica.

⁃ Proces uvođenja rodne ravnopravnosti u sve oblasti društvenog života u BiH je iznimno bitan i dugotrajan proces. Prihvatanjem ove inicijative krovne institucije BiH visoki predstavnik, Predsjedništvo BiH i Centralna banka BiH, mogu na jednostavan način osigurati rodnu ravnopravnost na bh. novčanicama KM, odnosno mogu ispravno pozicionirati ulogu žene u bosanskohercegovačkoj historiji, sadašnjosti i budućnosti. - zaključila je Antonija Banožić, saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.