Na cesti uz Staru Savu objekt koji je pao s neba je napravio krater širok tri, a dubok jedan metar. 

- Zatvorili smo cijeli prostor, reagirala je i vojna policija. U saradnji smo s NATO-om i susjednim državama. S tim ciljem od jutros krenuli smo u dva pravca. Nastavlja se krim-istraživanje, imamo neke podatke koje moramo potvrditi. Pitanje je cilj letjelice - rekao je Banožić. 

VEZANI TEKST - Letjelica u Zagreb stigla preko Mađarske, brzinom od 700 kilometara na sat

- U saradnji s NATO-om imamo intenzivnu komunikaciju. Razgovarao sam s ministrima odbrane Mađarske i Slovenije, razmijenili smo informacije koje imamo. Letjelica je ušla u 22.57 sati, došla je iz Mađarske, zadržala se sedam minuta i kretala brzinom od 700 kilometara na sat. Pravac kretanja je utvrđen. Ovo vjerovatno nije bila prijetnja za Hrvatsku, ne trebaju biti u strahu. NATO i domovinska sigurnost rade na slučaju - rekao je ministar.

Obratio se i načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Republike Hrvatske Robert Hranj.

- Incident je ozbiljan. Predstoji ozbiljna, intenzivna istraga. Analiziramo parametre leta kako bismo otkrili o čemu se radi - rekao je.

- Ne možemo u ovom trenutku reći čije su letjelice. Letjelice su iz prošlog stoljeća, staromodne, bile raspostranjene u oružanim snagama SSSR-a. Bez detaljne analize letjelice ne bih spekulirao čija je letjelica - dodao je Hranj. 

- Hrvatska ima protivzračnu odbranu, ona ima određena ograničenja. U planu je intenzivna modernizacija, to nam je broj jedan na listi prioriteta. Sistem nije zakazao. Hrvatska u protivzračnom smislu dio je šireg NATO sistema. Naš sistem mora biti još bolji, ali možemo se osloniti na saveznike. To se nas tiče, letjelica je praćena od ulaska u Hrvatsku do pada. Sistem domovinske sigurnosti nije zakazao. Odmah jučer smo zaključili o kojoj letjelici je riječ. Podsjetit ću vas i na nabavu Rafalea - objasnio je Hranj dodajući: 

- Mi smo letjelicu uočili radarima, ne znam koji je tačno snimio. Mi imamo radarski sistem, on je umrežen, automatiziran i uvezen u sistem NATO-a. Još danas imamo sastanke pa ćemo vidjeti šta se dogodilo u Mađarskoj. Imamo podatke o ruti, ali moramo provjeriti te podatke s drugim državama.

- Od ulaska do pada prošlo je malo vremena. Kad dobijemo sve informacije, kad napravimo kompletnu forenziku, moći ćemo reći šta se dogodilo - dodao je ministar Banožić.