Steve Bannon, bivši savjetnik i strateg Donalda Trumpa, očekuje da će desni populistički pokreti osvojiti trećinu  mjesta u novom sazivu Evropskog parlamenta i izazvati potres u Bruxellesu. 

Bannon već neko vrijeme boravi u Evropi iako insistira da nije savjetnik evropskih populističkih grupacija nego svojevrsni "posmatrač" uoči predstojećih  evropskih izbora. 

-Sada možete vidjeti supergrupu koju su stvorili evropski populisti i nacionalisti - kazao je Bannon u Berlinu u razgovoru za agenciju dpa.

-Smatram da biste mogli imati, ako se trenutni trendovi nastave, 33 ili 35 posto zastupnika Evropskog parlamenta iz 'suverenističkih' pokreta. To će izazvati potres u Briselu - rekao je Bannon.

To je impresivan rezultat s obzirom da je populizam proglašen "mrtvim" prije dvije godine kada je u Francuskoj izabran Emmanuel Macron, dodao je bivši Trumpov savjetnik. Protestni pokreti, uključujući Žute prsluke u Francuskoj, pomogli su u oživljavanju populizma u Europi.

Bannon tvrdi kako je uvijek bio veliki pristalica evropskih populističkih stranaka, iako insistira da je ideja o mogućem formiranju novog evropskog (populističkog) saveza osmišljena bez njegove pomoći.

-Populistički suverenisti u Evropi ne trebaju pomoć. Razumjeli su tačno što trebaju činiti. Znaju kako motivirati svoju biračku bazu - rekao je Bannon.

Za vrijeme boravka u Njemačkoj proveo je neko vrijeme s članovima krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD), uključujući i nositelja liste za Evropski parlament Joerga Meuthena. "Mislim da u AfD-u ima iznimnog potencijala", rekao je.

Bannon vjeruje da je budućnost AfD-a "neograničena", iako je priznao da se stranka suočavala s rasizmom i ksenofobijom u svojim redovima. Bannon sebe naziva "ekonomskim nacionalistom" pa je savjetovao AfD-u da se fokusira na radnike, ekonomska pitanja i trgovinu s Kinom. "Nikada nisam vjerovao ni u šta što je povezano s etno-nacionalizmom. Mislim da je to smiješan koncept. To samo ograničava populističke nacionalističke suverenističke pokrete u ostvarivanju njihovih ciljeva", kazao je Bannon.

Smatra da će Kina "biti jednako velik problem za Njemačku, kao što je sada u Sjedinjenim Državama" ako se Njemačka ne suprotstavi rastu kineskog tehnološkog sektora, od čega je mnogo toga, tvrdi Bannon, "ukradeno" njemačkim firmama. Predviđa da će, baš kao i u Americi, radnici biti glavna potpora AfD-u i pomoći u njegovu prodoru na evropsku političku pozornicu. "Mislim da smo sada na samom početku AfD-a", rekao je Bannon.

Otkako je napustio Bijelu kuću 2017. godine Bannon se fokusirao na rad s evropskim populistima te je osnovao "Pokret",  svoju 'ispostavu' u Bruxellesu koja podupire populističke i protestne stranke na evropskim izborima. Budući da ne želi imati posla s rasistima i antisemitima distancirao se od stranaka poput ekstremno desne grčke Zlatne zore i mađarskog Jobbika, ali naglašava podršku mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i talijanskom ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju, čelniku desne Lige.