Povodom obilježavanja pedeset godina od katastrofalnog zemljotresa koji je 1969. pogodio Banjaluku, večeras je otvorena izložba "Zemljotres u Banjaluci 1969: solidarnost, obnova i izgradnja", u Izložbenom salonu Svetislava Tise Milosavljevića u Kulturnom centru Banski dvor. 

Izložba, koja je centralni događaj obilježavanja pola stoljeća od zemljotresa u Banjaluci zajednički je projekat Arhiva Republike Srpske, Muzeja savremene umjetnosti RS i Udruženja arhivskih radnika RS.

Prije pedeset godina razoran zemljotres intenziteta 8,5 stepeni po Merkaliju sa epicentrom kod Banjaluke pogodio je sjeverno područje Bosanske Krajine. Zemljotres je razorio veliki dio građevinskog fundusa, načinio je ogromnu materijalnu štetu, a u tri najteže pogođene opštine – Banjaluci, Laktašima i Čelincu - odnio je 15 života, dok je više od hiljadu ljudi povrijeđeno.

- Banjaluku je 27. oktobra zadesio katastrofalan potres, zapravo čitava serija potresa koja je trajala nekoliko dana, a najjači je bio 27. ujutro. Posljedice potresa bile su katastrofalne, 15 poginulih, preko 80.000 stambenih jedinica uništeno, stotine objekata, ustanova takođe. Banjaluka je doživjela temeljno razaranje nakon čega u svakoj ljudskoj zajednici ili se desi kraj ili novi početak. Banjaluke se zahvaljujući velikoj solidarnosti, ogromnoj pomoći uspjela podići - rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Izložbu koja je otvorena večeras sačinjavaju istorijsko-arhivski i umjetnički segment, uz prateće sadržaje. Historijsko-arhivski segment izložbe provodi nas kroz priču o istoriji Banjaluke kroz njena rušenja, obnavljanja i građenja od kraja Drugog svjetskog rata do 1980-ih godina.

- Ovaj segment podijeljen je na više poglavlja i donosi raznovrsne istorijske materijale u vidu fotografija, arhitektonskih nacrta, građevinskih projekata, novinskih naslovnica, razglednica, mapa i dokumenata. Najveći dio odnosi se na seriju razornih zemljotresa i njihove neposredne posljedice, dok prethodni i prateći dijelovi govore o razvoju, odnosno obnovi i urbanističkoj transformaciji grada u decenijama koje su prethodile, odnosno pratile zemljotres. U ovaj segment uključeni su arhivski filmovi i interaktivni elementi - rekao je Bojan Stojić, direktor Arhiva RS.

Umjetnički segment izložbe obuhvata odabrana djela iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti RS, koja su u Banjaluku prispjela u "Akciji solidarnosti likovnih umjetnika Jugoslavije i svijeta".

- Akcija solidarnosti pokrenuta je već u prvim danima nakon zemljotresa kao plemeniti gest likovnih stvaralaca sa prostora tadašnje Jugoslavije, a potom i drugih krajeva svijeta, koji su odlučili da na svoj način, darovanjem umjetničkih djela, pruže podršku ugroženom gradu. Zahvaljujući tome prikupljeno je približno 750 umjetnina različitih medija, što je poslužilo kao temelj za osnivanje Umjetničke galerije Banjaluka, današnjeg Muzeja savremene umjetnosti RS, i činilo njen početni fundus - rekla je Sarita Vujković, direktor Muzeja savremene umjetnosti RS.

Izložba će biti otvorena do 30. novembra.