Milan Macura (33) prvi optuženi za terorizam u RS-u osuđen je na godinu dana uvjetne kazne. Okružni sud u Banjoj Luci izrekao mu je i tri godine provjere, odnosno da bi mogao iza rešetaka ako u tom periodu ponovi krivično djelo.

Prema optužnici koju je protiv njega podiglo entitetsko Tužilaštvo, Macura je 8. decembra 2016. godine sa svog profila na Instagramu uputio prijetnju terorističkim napadom sa 150 kilograma eksploziva C4 u centru Banje Luke u vrijeme održavanja manifestacije Zimzograd.

Tokom iznošenja završnih riječi, tužilac Goran Glamočanin je cijenio da je Macura spornim statusom na društevnoj mreži Instagram izazvao strah zbog "prijetnji da će raznijeti sebe i druge odvesti u smrt".

Njegov branilac Krstan Simić je tvrdio da je poruka bila "ironična i sarkastična", te da ju je "lajkovala 41 osoba".

Macura je ranije tokom svjedočenja kazao da nije imao namjeru da izazove strah, niti da nekoga povrijedi.

U spornoj poruci iz 2016. godine, Macura je napisao:

"Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte, bombi, minobacača, kalašnjikova itd. a i nije da ih nema, imali korist od sljedećeg. Odgovorno tvrdim da sam prvoklasan materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru Zimzograda. Bez problema mogu natovariti na sebe 150 kilograma C4, bez da iko posumnja, a kada postignem potrebno ubrzanje, niko me ne zaustavlja. Vjerujem da sa tom količinom mogu obuhvatiti prečnik Brko- Royal Plaza, umro sam presretan. A zašto to radim?! Riječima pjesnika: moja žrtva u odnosu na dobrobit naroda. Zahvaljivaćete mi se za cca 20 godina. Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakija. Primitivizma bl. gazda, droljetina i svih ostalih piz…. Po meni će se zvati škole, ustanove, javna dobra. Djeci ćete davati moja imena i terati ih da dižu sirov čelik. O meni će se učiti, pričati bajke".