open-navfaktor-logo
search
"Zloupotreba dogovora"
Banjalučko muftijstvo o prisustvu Nusreta ef. Abdibegovića prijemu kod Cvijanović
-Na muftijin zahtjev više puta smo sa organizatorima prijema, a to je Sekretarijat za vjere Vlade RS-a, provjerili povod i svaki put nam je potvrđeno da se radi o prijemu povodom predstojećih vjerskih blagdana
27.12.2019. u 16:41
get url
text

Banjalučko muftijstvo oglasilo se u poslijepodnevnim satima u vezi sa jutrošnjim prijemom kod Željke Cvijanović, predsjednice entiteta Republika Srpska. U zvaničnom saopćenju Kabineta Željke Cvijanović navedeno je da se radilo o prijemu za predstavnike vjerskih zajednica a pozodom "dana RS-a". Kao što je poznato, 9. januar, takozvani "dan RS-a" je neustavni praznik. 

Jutrošnjem prijemu je prisustvovao i muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović. 

-Prisustvo muftije banjalučkog Nusreta ef. Abdibegovića jutrošnjem prijemu predsjednice Republike Srpske (RS) Željke Cvijanović je zlupotreba usmenog dogovora, postignutog još u novembru na sastanku povodom inicijative o pokretanju medrese u Banja Luci- saopćilo je Muftijstvo banjalučko.

Ni u jednom od kasnijih usmenih kontakata ovaj prijem nije dovođen u kontekst obilježavanja 9. januara, navodi se. 

-Na muftijin zahtjev više puta smo sa organizatorima prijema, a to je Sekretarijat za vjere Vlade RS-a, provjerili povod i svaki put nam je potvrđeno da se radi o prijemu povodom predstojećih vjerskih blagdana koji se tradicionalno organizuju u ovom dijelu godine-dodaje se u saopćenju.

Naglašava se da Islamska zajednica uvijek bila otvorena za saradnju sa predstavnicima vlasti na svim nivoima i da uvijek nastupa u dobroj vjeri.

Iz Muftijstva podsjećaju da je i ranijih godina organiziran prijem za vjerske velikodostojnike, a povodom završetka godine i vjerskih blagdana, kojem su tradicionalno prisustvovali i predstavnici Islamske zajednice, uključujući i prethodne muftije.

-Poseban poziv je naknadno stizao povodom obilježavanja 9. januara, na što se predstavnici Islamske zajednice nisu niti će ikada odazivati- zaključuje se u saopćenju.

VEZANI TEKSTŠta radi muftija Abdibegović na prijemu povodom takozvanog "dana RS-a"?!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.