open-navfaktor-logo
search
"Pravo na pravdu"
Banjalučki sudija u Parlamentu: "Sa lopovskim VSTV-om nema napretka", Tegeltija nakratko napustio salu
Među govornicima na današnjoj debati bio je i sudija Okružnog suda u Banjoj Luci Milan Blagojević, koji je u svom osvrtu na stanje u pravosuđu iznio niz optužbi na račun VSTV-a BiH i njegovog predsjednika Milana Tegeltiju
20.11.2019. u 10:43
get url
text

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u toku je javna debata "Pravo na pravdu", kojoj, između ostalih, prisustvuje i Reinhard Priebe, viši nezavisni pravni ekspert Evropske unije, koji radi na izvještaju o stanju pravosuđa u BiH.

Među govornicima na današnjoj debati bio je i sudija Okružnog suda u Banjoj Luci Milan Blagojević, koji je u svom osvrtu na stanje u pravosuđu iznio niz optužbi na račun Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH i njegovog predsjednika Milana Tegeltiju.

- Zamislite sada da Johanna Sattlera (šef Delegacije EU-au BiH, op. a.) nazove neki njegov drug i kaže mu: "Imam neki problem u sudu, ne znam šta da radim", a Sattler mu kaže: "Hajde, naći ćemo se u kafani, samo ponesi broj predmeta". Šta bi sutra bilo s tim Sattlerom? EU bi ga istjerao! Sa lopovskim VSTV-om ne može biti napretka u pravosuđu – kazao je Blagojević.

Tegeltija je nakon izlaganja sudije Blagojevića napustio salu, kojom se prolomio aplauz. Nedugo kasnije, predsjednik VSTV-a se ipak vratio, te je nastavio pratiti izlaganja na javnoj debati.

Jeroen Hooijer iz Evropske komisije je poručio da, ukoliko postoje sudije i tužioci koji su umiješani u korupciju, oni "apsolutno moraju biti procesuirani".

Tegeltija je, podsjećanja radi, bio glavni akter afere "Potkivanje", ali je Disciplinska komisija VSTV-a, koju čine članovi VSTV-a, odbila tužbu protiv Tegeltije.

Priebe je tokom svog obraćaja izjavio da je frustriran zbog manjka progresa jer, kako je kazao, nailazi na stvari slične kao i prije 15 godina.

- Mnogi mladi ljudi napuštaju ovu zemlju, ne samo zbog ekonomskih razloga, nego i manjka pravne sigurnosti i oni vide probleme u funkcionisanju zakona u BiH – poručio je Priebe.

On bi svoj izvještaj trebao predstaviti početkom decembra, a današnja javna debata je organizirana za potrebe finaliziranja njegovog sadržaja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.