open-navfaktor-logo
search
Slučaj "Pravda za Davida"
Banjalučki policajci optuženi zbog protivpravnog hapšenja Brune Batinića
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv banjalučkih policajaca Vladana Šikuljaka, komandira PS-Centar, i Miše Volfa, pomoćnika komandira PS-Centar, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, te Dejana Novića i Enisa Mušanovića zbog krivičnog djela povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja u sticaju sa krivičnim djelom protivpravno lišenje slobode na štetu Brune Batinića (68).
06.08.2021. u 09:22
get url
text

VEZANI TEKST - Švedski mediji izvijestili da je policija Republike Srpske pretukla njihovog državljanina

- Osumnjičeni su 20.6.2019. godine oko 19:40 sati u Banjoj Luci, kao službena lica prekoračenjem granica svog službenog ovlaštenja i neizvršavanjem svoje službene dužnosti teže povrijedili prava drugog, odnosno, zloupotrebom svojih ovlaštenja prema drugom postupili na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo i drugog protivpravno zatvorili - saopćeno je iz tužilaštva. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Batinić je primjenom sile priveden u junu 2019. godine ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjoj Luci. Batinić, koji ima dvojno državljanstvo BiH i Švedske, je u jednom trenutku prišao članu grupe "Pravda za Davida" i odbio da se zbog toga legitimiše. 

Grupa "Pravda za Davida" se tih dana svaku večer okupljala u centru grada, a povodom ubistva Davida Dragičevića (21).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.