open-navfaktor-logo
search
Nezakonito uzela 2.400 KM
Banjalučka sutkinja zbog malverzacija s novcem osuđena na godinu i po zatvora
Sutkinja Osnovnog suda Banja Luka Mira Vučetić osuđena je u Okružnom sudu Banja Luka na godinu i po zatvora zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, odnosno da je na nezakonit način, a u cilju ostvarivanja imovinske koristi, od stranaka uzela 2.400 KM.
23.05.2022. u 14:45
get url
text

Također, izrečena joj je i mjera sigurnosti zabrana vršenja dužnosti sudije u trajanju od pet godina od dana pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

Optužnicu protiv Vučetić je podiglo Tužilaštvo RS-a i teretila se da je na ime predujma za vještačenje u svojoj kancelariji primala stranke i od njih direktno uzimala novac u gotovini, iako je znala da je to suprotno zakonu koji nalaže da se novac uplaćuje isključivo preko depozita suda.

U više tačaka optužnice se navodi da je optužena, u namjeri da za sebe pribavi imovinsku korist, u tri navrata uzela gotovinu od stranaka, jednom u iznosu od 600 KM, zatim 800 KM i treći put 1.000 maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.