open-navfaktor-logo
search
Nezakonito postupanje
Banjalučanka optužena da je općinama prodavala školske paketiće, novac uplaćivan na sestrin račun
Banjalučanka Svjetlana Kecman (57) optužena je da je počinila produženo krivično djelo nezakonito postupanje u privrednom poslovanju.
07.03.2023. u 12:41
get url
text

Optužnicu je podiglo Okružno javno tužilaštvo, a potvrdio Osnovni sud u Banjoj Luci.

Navodi se da je, u period od marta 2016. do septembra 2020. godine, optužena bila direktor preduzeća Lanax iz Banje Luke kojem su bili blokirani računi zbog neizmirenih poreznih obaveza, pa je ona nastavila obavljati privrednu djelatnost preko drugih firmi čiji je vlasnik bila njena sestra K.S.

Sa više firmi dogovorila je distribuciju dječijih školskih časopisa, paketića za prvačiće i drugog edukativno – reklamnog materijala i dogovorila plaćanje na račun koji u poslovanju koriste pravna lica u vlasništvu njene sestre K.S.

- Poslovanjem na taj način ostvarila je prihod od 18.319 KM. Novac nije uplaćen na račun preduzeća Lanax d.o.o. Banja Luka već je plaćen na račun firme vlasništvo njene sestre – navodi se u optužnici.

Radilo se o paketićima za prvačiće koje je Kecman ispred preduzeća Lanax dogovorila sa općinama Šekovići, Bosanska Gradiška, Donji Žabar, Prnjavor, Čelinac, Zvornik, Kotor Varoš, Ribnik, Laktaši i Bosansko Petrovo, kao i publikacijama materijala koje je dogovorila sa brojnim šumskim gazdinstvima u RS-u.

- Kao odgovorno lice u privrednom društvu, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za drugo pravno lice, pri izvršavanju poreznih obaveza u više navrata uskratila sredstva koja predstavljaju javni prihod usljed čega je nastupila znatna šteta koja prelazi iznos od 15.000 KM – precizirano je u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.