open-navfaktor-logo
search
Gradski štab
Banja Luka: Od 11. maja se otvara nekoliko vrtića i linija gradskog prevoza
Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić kazao je danas nakon sjednice Gradskog štaba da je data preporuka predškolskim ustanovama da rade sa minimalnim brojem djece.
Merima Čustović
05.05.2020. u 15:34
get url
text

- Planiran je rad u osam objekata, roditelji će biti obaviješteni. Pripremamo se da se od 11. maja dopusti minimalan gradski i prigradski javni prevoz. Od 11. maja ukida se zabrana korištenja određenih javnih površina, parkova, šetališta i javnih teretana, ali ostaje zabrana javnih okupljanja – rekao je Radojičić.

On je danas potvrdio je da su nalazi građana koji su greškom odvezeni u karantin sa zaraženima od koronavirusa – negativni.

Podsjećamo, prije nekoliko dana šest osoba je greškom odvezeno u Studentski centar "Nikola Tesla" u Banjoj Luci gdje su osobe koje su pozitivne na koronavirus.

- Oni će sada biti upućeni u kućnu izolaciju, uz još jedno izvinjenje svima koji su bili oštećeni – dodao je Radojičić.

On je istakao da je do 23 . aprila u Banjoj Luci dvije sedmice bio trend pada oboljelih, dok u posljednjih desetak dana ponovo raste. U ovom gradu je 471 osba oboljela.

- Ili smo se našli u drugom talasu ili se epidemija dalje razvijala ne onako kako mi želimo – dodao je Radojičić.

Istakao je i da gradski kontrolni organi od 1. maja primjenjuju nove kaznene odredbe za nenošenje zaštitne opreme i zabrane javnih okupljanja.

- Nekoliko dana su uglavnom upozoravali građane, a sada se počinju primjenjivati kaznene mjere, a propisane su novčane kazne – kazao je Radojičić.

On je upozorio da je došlo do pada prihoda u gradsku kasu, te da je od 1. januara do 1. maja realizacija na oko 70 odsto plana.

- U apsolutnom iznosu to je devet miliona KM. Moraju se preduzimati mjere konsolidacije. Očekujemo od 11. maja dalju liberalizaciju mjera, nema vraćanja unazad sa restiktivnim mjerama, osim kao ne bude potpuno loš razvoj situacije – dodao je Radojičić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.