open-navfaktor-logo
search
Vanredni press
Banja Luka, Mostar i norveški Bodo u finalu za Evropsku prijestolnicu kulture
U aplikaciju Banje Luke "Suprotnosti se privlače" uvršteni su i projekti iz Bihaća i Jajca
22.11.2018. u 16:02
get url
text

Banja Luka je prošla u finale izbora za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

-Vrlo vrijedno smo radili u proteklom periodu, formirali tim, gradska skupština donijela odluku da se kandidujemo, godinu i po se radilo na projektu rezultat toga je strategija kulture grada za deset godina i naša knjiga aplikacije pod naslovom 'Suprotnosti se privlače' - rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke na vanrednoj konferenciji za novinare povom prihvatanja banjalučke aplikacije.

Osim Banje Luke, aplikaciju su predali Tirana, Bodo (Norveška), Srebrenica i Mostar, a u finale su, pored Banjaluke, ušli Mostar i Bodo.

Radojičić je istakao da su vrednovane ideje, a grad koji je smatran favoritom - Tirana nije ni prošao dalje.

-Grad koji je uložio dosta, čak i u lobiranje koje nije dozvoljeno, zbog čega smo slali protest jednoj ambasadi nije propšao u drugi krug - rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, ako bude primjedbi Evropske komisije na aplikaciju u sljedećih osam mjeseci, banjalučki tim će dorađivati aplikaciju.

-Ne mogu da kažem da smo ostvarili svoj cilj, ali sam izuzetno srećan jer pokazuje kapacitet našeg grada - kazao je Radojičić.

Partneri Banjoj Luci u ovom projektu su Bihać i Jajce.

-Koncept Evropske prijestolnice kulture sadrži i regionalnu komponentu, preferira da se to dešava na široj terirotiji mi smo zbog kulture i samog naslova aplikacije 'Suprotnosti se privlače' ponudili dva grada iz drugog entiteta i oni proveli izbor projekata i nekoliko njihovih projekata ušlo je u našu aplikaciju - rekao je Radojičić.

Dijana Grbić, član tima, izrazila je zadovoljstvo uspjehom Banje Luke navodeći da je aplikaciju ocijenio tim od deset nezavisnih članova.

"Imamo osam mjeseci da dopunimo aplikaciju u zavisnosti od njihovih komenatra koje očekujemo u narednih nekoliko dana i onda nas očekuje panel diskusija u Briselu, za sva tri predstavnika."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.