open-navfaktor-logo
search
Pod nadzorom 117 osoba
Banja Luka: Izolovan novi pacijent sa simptomima akutne respiratorne infekcije, u toku testiranje na koronavirus
Banjalučki Dom zdravlja u subotu je jednog pacijenta sa kliničkom slikom akutne respiratorne infekcije prebacio je u Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske, potvrdila je Nevena Todorović, direktor banjalučkog Doma zdravlja.
08.03.2020. u 13:39
get url
text

- Epidemiološka situacija se nije pogoršavala - izjavio je gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci nakon sjednice Štaba za vanredne situacije Grada Banja  Luke o epidemiološkoj situaciji na području grada i mjera koje se preduzimaju u smislu prevencije širenja koronavirusa.

- Pacijent je zadržan na liječenju, njegovo zdravstveno stanje je stabilno, u toku je dodatna dijagnostika, odnosno testiranje na koronavirus, jer je pacijent došao iz Italije - rekla je Todorović i dodala da je ovaj pacijent izolovan, a u toku je epidemiološko ispitivanje i zdravstveni nadzor nad svim licima koja su bila s njim u kontaktu.

Prema njenim riječima, pod zdravstvenim nadzorom u Banjoj Luci nalazi se 117 osoba, za 11 osoba je završen četrnaestodnevni nadzor, 43 osobe se nalaze u kućnoj izolaciji.

Apelovala je na građane da budu oprezni i da zdravstvenim radnicima daju tačne podatke, što se tiče njihove kliničke slike, kao što su podaci o tempreaturi, tegobama, kontaku sa licem koje može biti zaraženo korona virusom, kao i o tome da li su putovali u zemlje u kojma je prisutan koronavirus.

Prema riječima Radojičića, tri osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa, dvije iz Banje Luke i jedna iz Čelinca, i dalje su hospitalizovane u UKC RS i svi su u dobrom zdravstvenom stanju.

Naglasio je da je urodila plodom preporuka građanima da se bez simptoma ne javljaju u ambulante, pa je u protekla dva dana zabilježen pad broja onih koji se javljaju u ambulante, a smanjen je i broj osoba sa simptomima sezonskog gripa.

- Sutra Osnovna škola "Branko Ćopić" nastavlja sa radom - kazao je Radojičić.

Naglasio je da u kućnoj izloaciji ostaju učenici iz odjeljenja u koji ide dječak kod kojeg je potvrđeno prisustvo koronavirusa, kao i nastavnici koji su bili s njim u kontaktu.

- Nema potrebe za obustavom bilo kakvih javnih događaja, nastave, izolacije većeg broja osoba - rekao je Radojičić.

On je dodao da postoji mogućnost da se pojave i novi izvori, s obzirom na to da u zemljama regiona raste broj oboljelih, zbog čega se mora pratiti situacija i preduzimati preventivne mjere.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.