Bandera se srušila na cestu: Splitski kuhari za dlaku izbjegli tragediju

objavljeno: 07.03.2018. u 11:44

Dvojica splitskih kuhara imali su preksinoć poprilično sreće.

Darije Mihovilović i njegov mladi kolega Hrvoje Vitez vraćali su se s posla iz restorana Duje i zaustavili se na raskrsnici Velebitske i Vukovarske. Upalilo se zeleno svjetlo, Mihovilović je taman krenuo, kada je na mjesto gdje je stajao njegov automobil pao rasvjetni stup dug 12 metara.

- Bum-tras. Nisam osjetio udarac, ali sam mislio da mi je pola auta odvalilo. U tom trenutku još nisam znao šta je. Kada sam izašao vani, vidim stup. Pao je tačno na mjesto gdje smo mi maloprije stajali. Da nisam krenuo, pa mislim da bi mene stup poklopio 99 posto. Suvozač bi se još možda i izvukao. Nevjerovatno da se ovakve stvari događaju - prepričao je Mihovilović za Index što se događalo pola sata iza ponoći na, inače, jako prometnoj splitskoj raskrsnici.

- Sreća u nesreći je što niko nije nastradao, bio je kasni sat, ali šta bi se dogodilo da je stup pao usred dana? Krhotine su bile posvuda, ja sam ih uklanjao i 15 minuta regulisao saobraćaj dok nije došla policija - kazao je Mihovilović.

Redakcija Indexa kontaktirala je i Nedeljka Nikolića iz firme Prolux, koncesionara stupova javne rasvjete.

- Žao mi je što je došlo do ovoga. Mi zaista dajemo sve od sebe, mijenjamo stupove koji su potrošeni, ali to se treba vidjeti. Nažalost, bez rendgena ne možemo provjeriti u kakvom su stanju stupovi. Činimo što možemo, ali ovako nešto nemoguće je predvidjeti. Ovaj stup je bio ugrađen po staroj tehnologiji prije 30, 40 godina. Došlo je jednostavno do zamora materijala - kazao je Nikolić.