Navodni vođa bande, identificiran kao "Dr Fawad", optužen je da je izveo 328 operacija na ljudima kako bi im uklonio bubreg i prodao ih klijentima za do deset miliona pakistanskih rupija (34.000 dolara) za svaki, rekao je Mohsin Naqvi, glavni ministar pakistanske provincije Punjab.

Fawadu je u operacijama navodno pomagao neimenovani automehaničar koji je davao anesteziju, rekao je Naqvi.

Neki od pacijenata nisu ni znali da im je otklonjen bubreg, prenosi CNN.

Naqvi je rekao da je banda mamila pacijente iz bolnica i privatno obavljala operacije u regiji Taxila, gradu Lahoreu i u Kašmiru pod upravom Pakistana.

- Oni su to mogli da urade u Kašmiru jer ne postoji zakon o transplantaciji bubrega, pa im je tamo bilo lakše da izvedu operacije - dodao je Naqvi.

Istakao je da su do sada su potvrđena tri smrtna slučaja, ali vlasti i dalje utvrđuju podatke.

Fawad je ranije hapšen pet puta, ali je svaki put pušten i mogao je da nastavi sa svojim operacijama, rekao je Naqvi.

Policija je skoro dva mjeseca istraživala ovaj slučaj nakon što se javio čovjek koji je rekao da ga je jedan od navodnih članova bande uvjerio da se liječi privatno. Kasnije, kada je otišao kod drugog lekara na daljnje liječenje, rečeno mu je da nema bubreg.

Pakistan je 2007. godine proglasio komercijalnu trgovinu ljudskim organima ilegalnom, a ojačan zakon iz 2010. godine kažnjavao je vađenje i trgovinu organima do deset godina zatvora i milion rupija (3.400 dolara).

Prije donošenja zakona, zemlja je bila centar za trgovinu organima za strance i bogate Pakistance u potrazi za transplantacijom, a kupovina i prodaja bubrega bila je redovna praksa, dok su neki siromašni Pakistanci prodavali svoje bubrege kako bi preživjeli.

Lokalni mediji su izvijestili da su se ilegalne transplantacije bubrega vratile posljednjih godina.