open-navfaktor-logo
search
Nova kriza u NBA
"Balon" pred pucanjem: Dva tima iz Los Angelesa ne žele nastaviti sezonu
Odluka košarkaša Milwaukee Bucksa da se u znak protesta protiv društvene nejednakosti ne pojave na petoj utakmici prvog kruga play-offa protiv Orlando Megica na kraju je rezultirala novim prekidom sezone u NBA ligi.
27.08.2020. u 08:25
get url
text

Rukovodstvo najjače lige na svijetu odlučilo je odgoditi utakmice koje su se trebale igrati u noći sa srijede na četvrtak, a među njima je i peti duel Los Angeles Lakersa i Portland Trail Blazersa našeg Jusufa Nurkića.

VEZANI TEKST - Novi prekid u NBA ligi, odgođen i peti duel Nurkićevog Portlanda protiv Lakersa

Košarkaši Bucksa kasnije su objasili zbog čega su odbili nastupiti sinoć protiv Orlanda.

- Od aprila do danas otkriveno je s kakvim se nepravdama suočava afroamerička zajednica. Građani širom zemlje su podigli glas kako bi govorili protiv ovih nedjela. U posljednjih nekoliko dana vidjeli smo grozan video kako je policajac sedam puta upucao u leđa Jacoba Blakea. Uprkos zahtjevima za promjenom, nije bilo nikakve akcije, tako da naš fokus ne može biti na košarci - poručili su igrači Milwaukeeja, te dodali:

- Kada izađemo na teren, predstavljamo Milwaukee i od nas se očekuje da igramo na visokom nivou, da uložimo maksimalan napor i budemo odgovorni. Tih principa se držimo i zahtijevamo od naših zakonodavaca i službi za sprovođenje zakona da čine isto. Tražimo pravdu za Blakea te da policajci snose odgovornost. Da bi se to dogodilo, neophodno je da država preduzme značajne mjere za rješavanje pitanja policijske odgovornosti i brutalnosti. Podržavamo sve građane da se edukuju, preduzmu mirne i odgovorne akcije te ne zaborave da glasaju.

Kasno sinoć je održan i sastanak na kojem su igrači razgovarali o tome hoće li i kada će utakmica biti nastavljena.

Košarkaši dva tima iz Los Angelsa, Lakersa i Clippersa, bili su protiv nastavka sezone, dok je većina klubova ipak za to da se sezona nastavi i privede kraju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.