- Ako govorimo o principu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, onda je jedan od ključnih dokumenata koji svi pravnici smatraju osnovom za tumačenje Povelje (UN) deklaracija o principima međunarodnog prava koji se odnose na prijateljske odnose među narodima. Deklaracija nikada nigdje nije dovedena u pitanje - rekao je Lavrov, prenosi Interfax.ru.

Naglasio je da, u pogledu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u ovoj deklaraciji se ističe da se ona mora "strogo poštovati u odnosu na sve države koje u svom praktičnom djelovanju poštuju princip jednakih prava i samoopredjeljenja naroda, a kao rezultat toga imaju vladu koja predstavlja bez razlike rase, vjere i boje kože sve ljude koji žive na ovoj teritoriji.

- Mislim da niko ne može da tvrdi da ukrajinski režim, počevši od državnog udara 2014. godine, predstavlja čitav narod koji živi na teritoriji ukrajinske države - dodao je ministar.

Lavrov je dodao da su mnogi regioni Ukrajine odbacili "takav antiustavni korak", a "ono što se dogodilo na Krimu, ono što se dogodilo na istoku Ukrajine, pokazuje koliko su milioni Ukrajinaca u to vrijeme odbacili ovu vlast, ovaj režim".

Tako je šef Ministarstva vanjskih poslova prokomentarisao izjavu generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa da se priznanjem Donjecka i Luganjska narušava suverenitet Ukrajine.