open-navfaktor-logo
search
Paneli u Beogradu
Balkan joj je igralište, jasno poručeno: Rusiji odgovara što se Dodik protivi ulasku BiH u NATO
Rusija koristi Balkan kao svoje igralište na kojem širi dezinformacije i propagandu jer joj odgovara nestabilnost regiona, zaključak je panela "Rusija je prisutna", održanog u Beogradu u okviru NATO nedjelje
17.11.2019. u 21:38
get url
text

Rusija koristi Balkan kao svoje igralište na kojem širi dezinformacije i propagandu jer joj odgovara nestabilnost regiona, zaključak je panela "Rusija je prisutna", održanog u Beogradu u okviru NATO nedjelje.

Kako je prenio Blic, Maksim Samorukov, zamjenika urednika moskovskog Karnegi centra, istakao je da rusku politiku na Balkanu zapravo ne motivira ekonomija.

- Da, tu ima ruskih investicija, ali to nisu velike pare u pitanju. Radi se više o ideologiji, a pozivanja na pravoslavlje i historijske veze su stvar manipulacije. Ruski interesi su geopolitički. Rusija vidi Balkan kao igralište. Njoj odgovaraju zamrznuti konflikti jer to znači odlaganje ulazaka zemalja regiona u EU i NATO. Njoj odgovara što se Milorad Dodik protivi ulasku BiH u NATO - rekao je Samorukov.

Kako je istakao, ulazak Srbije u EU bi bilo "poniženje za Rusiju".

- To bi bilo ponižavajuće za Rusiju, to bi značilo da će Srbija uvoditi sankcije Rusiji, da će uvesti vize. Zato Rusija u konfliktima vidi ulogu za sebe. Dok god ima konflikata u koje je umiješana Srbija, to će značiti da je Srbiji potrebna ruska podrška - rekao je on.

On je rekao da Rusija vidi Balkan kao dio svojih širih veza sa EU-om, ali ne i kao prioritet u svojoj vanjskoj politici.

- Istočna susjedstva su najveći prioritet za Rusiju i ona ne želi da ugrozi svoje interese.

Gordon Dugid, direktor Kancelarije za medije i javnu diplomatiju Biroa za evropske i euroazijske poslove State departmenta, rekao je da veći dio dana provodi u borbi protiv dezinformacija, te da je važno da se utvrdi ko ih širi i šta izaziva ljude da vjeruju u njih.

Prema njegovim riječima, Zapad ne radi dovoljno u toj borbi.

- Nismo dovoljno proaktivni. Dezinformacija je ruska taktika da destablilizuje Zapad jer ona nema dovoljno ekonomske niti vojne moći - rekao je on.

Robert Pszczel, viši zvaničnik za Rusiju i Zapadni Balkan u NATO Odjeljenju za javnu diplomatiju, navodi da Rusija dosta ulaže u propagandu.

- Prolazio sam pored jednog od kina nedaleko od parlamenta i vidio poster za film "Balkanska međa", koji je bio u kinima od 21. marta. To je jedna propagandna priča o tome sta se desilo 1999. godine. Pričao sam sa ljudima i mnogi ga nisu gledali, nije čak ni popularan, a i dalje se reklamira. Jasno je da neko ulaže velike pare u propagandu.

On je rekao da je rusko prisustvo na Balkanu značajno i da su oni bili umiješani u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori.

Što se tiče širenja dezinformacija, rekao je da je važno sarađivati sa drugim zemljama i dijeliti priče o uspjehu, kao što se desilo i Crnoj Gori gdje se, kako je rekao, iako je rusko prisutvo bilo veliko, veliki broj ljudi radovao ulasku u NATO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.