Baletna predstava iz HNK Split: U Sarajevo stiže "Derviš i smrt"

objavljeno: 15.03.2018. u 21:36

U trenutno najgledanijem baletu  "Derviš i smrt" koreografa Igora Kirova, koji nam dolazi iz Hrvatske, u izvedbi solista i ansambla Baleta HNK Split,  sarajevska publika imat će  priliku  uživati  17. marta,  kad će predstava biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta, a u sklopu festivala Sarajevska zima.  Predstava počinje u 19.30 sati.  

Najistaknutiji makedonski plesač i koreograf Igor Kirov, od 2016. umjetnički je direktor Baleta HNK Split, a inspiraciju za svoju novu predstavu našao je u bogatom književnom djelu istoimenog romana Meše Selimovića. Njegova koreografija pokušaj je prodiranja u podsvjesno, traganje za ljudskom biti, suočavanje s vlastitom dušom i njenim oslobađanjem.

Nagrađivani makedonski teatrolog, dramaturg i književnik značajnog i opsežnog opusa, libretist Sašo Dimoski, narativnu Selimovićevu teksturu reorganizirao je u devet cjelina, arhetipskih putovanja duše i tijela – od vlastitog pakla, preko vlastitog čistilišta, do vlastitog, intimnog raja. Glavna se dramaturška intervencija u odnosu na Selimovićev roman odnosi na uvođenje lika duše samoga protagonista, derviša Ahmeda Nurudina, na kojoj se izgrađuju međusobni odnosi svih likova u libretu ovog savremenog baleta.

Originalnu muziku potpisuje Goran Bojčevski, koja doprinosi dramatičnosti i stvaranju posebne energije tokom izvedbe, a ostatak autorskog tima predstave čine Aleksandar Nošpal, jedan od najistaknutijih makedonskih kostimografa i modnih dizajnera, te scenograf Slaven Raos. Imaginativna likovnost doprinosi posebnosti atmosfere ovog baleta.
- Veliki interes publike vlada za ovu predstavu. Balet “Derviš i smrt“, praizveden je na 63. Splitskom ljetu i ispraćen je ovacijama publike, i danas se na pozornici splitskog Hrvatskog narodnog pozorišta za ovu predstavu traži se karta više- istakli su iz NPS-a.

Autor je pojasnio da je priča “derviš I smrt” poznata I bliska ljudima na ovim prostorima.

- "Derviš" je simbol duše koja transcendira sve geografske, religijske i uopće sve vanjske odrednice koje su nam nametnute rođenjem i bivanjem u određenom prostoru- istakao je autor.