open-navfaktor-logo
search
Obavljene analize
Bakterije haraju: Kupanje u Neretvi u Mostaru opet nije poželjno
Završena su ispitivanja rijeke Neretve u Mostaru i rezultati analiza ne zadovoljavaju mikrobiološke EU standarde za vode za kupanje.
26.06.2020. u 20:12
get url
text

Ova informacija potvrđena je za Bljesak iz Odjela zaštite voda Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar.

Agencija, kao i svake godine, vrši ispitivanje kvalitete voda za kupanje na takozvanim "tradicionalnim kupalištima" na rijekama, jezerima i priobalnom moru. Rijeka Neretva već dugi niz godina nije za kupanje u Mostaru, ali građani ne mare za to.

Analize na 18 lokacija

Planom monitoringa u ovoj godini je obuhvaćeno ukupno 18 lokacija, a to su: Neretva – Carinski most, Stari most, Akumulacija HE Mostar I, Akumulacija HE Jablanica – Ostrožac i Gračac; Akumulacija HE Rama; Kukavičko jezero; Boračko jezero; Buško Blato; Trebižat – Kravice, Čeveljuša, Jaz; Bunica, Drežanka i Lištica – Mostarsko blato, te priobalne vode – kupališta ispred hotela Neum, Sunce i Zenit). 

Tokom ljetnih mjeseci se, navode, jednom do dva puta mjesečno, putem ovlaštenih laboratorija obavljaju provjere i ispitivanje parametara, od kojih su za kvalitetu voda za kupanje najbitniji mikrobiološki parametri (Escherichia coli, crijevni enterokoki). U junu je, tvrde, planiran manji broj ispitivanja (kupališta ispred hotela Neum, Sunce i Zenit, Neretva – Carinski most i Stari most), a uzorci se trenutno ispituju.

Problemi godinama isti

- Dosadašnjih godina rezultati ispitivanja voda za kupanje u Neumu zadovoljavaju standarde za kupanje. Na ostalim tradicionalnim kupalištima su dosadašnji rezultati ispitivanja uglavnom dobri, ali je i na njima prisutan veliki broj izravnih ispusta kanalizacija iz manjih ili većih naselja, a poseban problem predstavljaju i divlje deponije sa svojim procijedim vodama' - kažu za Bljesak iz Agencije.

Problemi u hercegovačkim vodama, isti su godinama. 

- Problematika voda za kupanje polazi prvenstveno od toga što su rijeke recipijenti za vode iz kanalizacijskih sistema koje se u većini općina na ovim prostorima ispuštaju bez adekvatnog pročišćavanja. Pored pozitivnih pomaka u Konjicu gdje je u funkciji uređaj za obradu otpadnih voda kapaciteta 5.000 ES, Jablanici gdje je postavljeno više manjih uređaja kapaciteta 3.250 ES, Ljubuškom (uređaj kapaciteta 6.000 ES) i Čitluku (uređaj kapaciteta 14.000 ES), u Mostaru je u probnom radu uređaj kapaciteta 100.000 ES na koji je skoro priključen i lijevo obalni kolektor čime je bitno smanjena količina otpadnih voda koje se izravno ispuštaju u rijeku Neretvu.

Dokument u ladici?

Daljnjim povećanjem stepena priključenosti odvodnje putem kolektora i pročišćavanja otpadnih voda na uređaju u Mostaru, tvrde iz Agencije, moguća su poboljšanja kvalitete vode za kupanje u rijeci Neretvi. Započeti su i procesi za izradu pročistača u Prozoru/Rami, Širokom Brijegu i Tomislavgradu. Osim (ne)brige lokalnih vlasti, upravljanje voda problem je i viših instanci. 

- Drugi problem upravljanja vodama za kupanje je nepostojanje podzakonskih akata kojima bi se definirali uvjeti za kupališta i na osnovu kojih bi općine propisale kupališne zone koje bi onda trebale biti propisno obilježene, ograđene i sustavno nadgledane. U 2019. je pripremljen nacrt Uredbe o upravljanju kvalitetom vode za kupanje i poslan nadležnom ministarstvu u daljnju proceduru usvajanja - kazali su.

Izgradnjom dodatnih uređaja na ostalim vodnim tijelima, smatraju, značajno će se smanjiti zagađenje rijeka i poboljšati uvjeti za kupanje. Nakon proglašenja kupališnih zona od strane općina, pojašnjavaju, kupališta će morati biti ograđena, obilježena i pod stalnim nadzorom.

Nužna opreznost

Dok se ti problemi ne riješe, svako kupanje građana na tradicionalnim kupalištima je na vlastitu odgovornost.

- Prilikom kupanja na tradicionalnim kupalištima posebnu pažnju je potrebno obratiti na temperaturne razlike, pogotovo kod kupanja u rijekama koje su prilično hladne i u ljetnim mjesecima, kao i na moguće promjene u vodostajima na onim rijekama gdje su prisutne hidroelektrane. U sušnim razdobljima, kada su vodostaji rijeka u opadanju, moguća su trenutna pogoršanja mikrobioloških parametara na svim vodnim tijelima - potvrđeno je za Bljesak.

Građani koji se odluče na rashlađenje u hercegovačkim vodama, moraju biti svjesni preporuka nadležnih institucija, a i "agilnosti" vlasti za rješavanjem problematike s kupalištima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.