open-navfaktor-logo
search
Selektor BiH
Baković: Udaramo temelje novoj reprezentaciji, svaki osvojen set bit će kao pobjeda
Takmičenje u Srebrenoj ligi počinje 25. maja, a BiH će u prva dva kola odmjeriti snage sa Austrijom i Mađarskom
15.05.2019. u 11:58
get url
text

Poslije pet godina u Kaknju se okupila seniorska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine. Selektoru Edinu Bakoviću, nekadašnjem reprzentativcu naše zemlje, javilo se svih 18 igrača kojima je uputio pozive, uz jednu promjenu.

- Svi igrači koji su dobili pozive su tu izuzev Belmina Begića, koji je izostao zbog povrede mišića trbušnog zida. Umjesto njemu poziv smo uputili Ivi Ivići - "raportirao" je selektor najboljih bh. odbojkaša na početku razgovora za Faktor.

Odlična atmosfera

Prvi treninzi su već obavljeni, odbojkaški Zmajevi su jučer počeli s testiranjima i mjerenjima, a selektor Baković ističe da je posebno zadovoljan pozitivnom atmosferom među igračima od prvog danas.

- Mislim da smo napravili dobar izbor, no ono što je najvažnije jeste da se stvorila lijepa atmosfera za rad. Ipak, što se tiče fizičkog stanja i nivoa pripremljenosti, tu stvari variraju od onih dobro pripremljenih, preko onih nešto slabije pripremljenih, do onih s manjim povredama koljena i ramena. Nažalost, nemamo mnogo vremena na raspolaganju da to promjenimo, ali ćemo učiniti sve kako bismo maksimalno spremni dočekali prve utakmice u Srebrenoj ligi - naglasio je Baković.

Rođeni Brčak pohvalio je uvjete koje stručni štab i igrači imaju u Kaknju.

- Uvjeti za rad su odlični. Kakanj je za mene druga kuća, bio sam ovdje dvije godine trener. Od smještaja preko hrane i gostoljubivosti sve je na nivou, a jučer smo bili i na prijemu kod općinskog načelnika koji je igračima uručio prigodne poklone - ispričao je selektor BiH.

Baković je oko sebe okupio ljude s kojima je sarađivao u vrijeme dok je bio trener odbojkaša Kaknja. Prvi pomoćnik Dalibor Mićić i tener-statističar Almir Aganović tada su bili motor kakanjskog tima, a za kondicionu spremu je i tada, baš kao i sada, bio zadužen Mirza Demir.

- Imamo odličnu saradnju u stručnom štabu, uostalom ovo je šampionska ekipa iz vremena kada sam bio trener u Kaknju. Članovi stručnog štaba su ljudi koji su dugo u odbojci i s kojima vrlo dobro sarađujem. Sretan sam i zadovoljan, jer sam od entitetskih saveza tražio upravo ove ljude - istakao je Baković.

Takmičenje u Srebrenoj ligi počinje 25. maja, a BiH će u prva dva kola odmjeriti snage sa Austrijom i Mađarskom. Oba susreta igraju se u Kaknju. Prvi protiv Austrijanaca na programu je 29. maja, dok ćemo 2. juna odmjeriti snage sa Mađarskom.

- Imamo dosta podataka, Austrija i Grčka plasirale su se na Evropsko i imaju veliki kvalitet u odnosu na nas. Nekoliko njihovih igrača nastupa u izuzetno kvalitetnim ligama, a i Mađari redovno učestvuju u kvalifikacijama za sva veća takmičenja. Mi smo totalni autsajder, ali nećemo se predati. Nastojat ćemo da u svakoj utakmici damo maksimum - rekao je Baković.

Imidž i kult reprezentacije

Selektor i njegovi saigrači neće imati lagan posao. Kontinuiteta u radu nije bilo, a u međuvremenu smo ostali i bez nekoliko izuzetno kvalitetnih mladih odbojkaša koji su se odlučili zaigrati za druge zemlje.

- Preko noći nećemo napraviti ništa i to se mora znati. Većina naših igrača je oko 24 godine starosti, neki su i mlađi, tako da imamo bazu za kvalitetan rad u narednih šest do osam godina. Mi sada udaramo temelje jednoj novoj generaciji, te vraćamo imidž i kult reprezentacije. Sve što je nekada bio problem, mi sada imamo, a svaki osvojen set za nas će biti kao pobjeda - naglasio je nacionalni "coach" na kraju razgovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.