Kolege, prijatelji i porodica oprostili su se od književnika, novinara i nekadašnjeg glavnog i odgovornog urednika TVSA Bakira Makarevića, na komemorativnoj sjednici koja je održana u zgradi RTV doma gdje je on proveo radni vijek.

Amila Omersoftić, direktorica RTVBiH u penziji prisjetila se da je Bakira upoznala u ratnim okolnostima, u RTV BiH.

- Pamtim ga kao novinara visokih moralnih i profesionalnih standarda čija je suptilna i profinjena duša nadvisila ili je bolje reći potisnula lični novinarski ego - kazala je.

Generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto kazao je da odlaskom ljudi, kao kolega Makarević, jedna epoha novinarstva odlazi u historiju.

Izvršni direktor programa TVSA Haris Dučić primijetio je 'danas nas je okupio naš glavni i odgovorni urednik Bakir Makarević, da nas još jednom podsjeti da je najvažnije biti profesionalac i ostati čovjek'.
Urednik u Informativnom programu TVSA Mirza Sulejmanović istaknuo je, na komemorativnoj sjednici, da se radi o profesionalcu, ali i književniku.

- Nadasve, bio je dobar prijatelj - naglasio je.

Bakir Makaravić bio je predan poslu, ali uvijek spreman pomoći drugome. Mlađe kolege učile su od njega o plemenitoj profesiji - novinarstvu.
Rođen je 1942. godine u Višegradu. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje sticao je širom BiH. Školovanje je okončao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Na nekadašnjoj Radio-televiziji Sarajevo, a poslije Radio televiziji BiH radio je od 1970. do 1998. godine. Osim bogatog opusa koji je ostavio u TV-arhivi, ostat će zapamćen i po stihovima koji ostaju kao zadužbina budućim generacijama. Godine 1998. postao je glavni i odgovorni urednik novoosnovane Televizije Sarajevo, gdje je ostao sve do 2007. kad odlazi u zasluženu penziju. Bakir Makarević ispraćen je na vječni počinak na Gradskom groblju Bare.