open-navfaktor-logo
search
S tugom primili vijest
Bakir Izetbegović povodom smrti Ive Banca: Bosna i Hercegovina je izgubila iskrenog prijatelja
Povodom smrti hrvatskog historičara i univerzitetskog profesora Ive Banca, oglasio se predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Bakir Izetbegović.
30.06.2020. u 17:07
get url
text

- S tugom smo primili vijest da je hrvatski povjesničar i sveučilišni profesor Ivo Banac danas preminuo u Zagrebu. Bosna i Hercegovina je njegovim odlaskom izgubila iskrenog prijatelja. Kao intelektualac liberalnih političkih pogleda ostvario je snažnu intelektualnu i političku vezu sa rahmetli Alijom Izetbegovićem koja je vremenom prerasla u iskreno prijateljstvo.

Njegov trud u promicanju istine o našoj recentnoj prošlosti, o političkoj borbi za demokratiju i slobodu koju smo zajedno vodili svih ovih godina, ostat će u našem trajnom sjećanju. Prijatelje poput profesora Banca ćemo pamtiti po naporu za postizanje dobra koji su sa nama dijelili.

U svoje lično ime i u ime SDA izražavam duboku sućut obitelji i prijateljima preminulog profesora Banca. Neka je Božija milost uz njegovu plemenitu dušu- napisao je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.