open-navfaktor-logo
search
Predsjednik CIK-a
Bakalar o istupima delegata u Domu naroda BiH: Bojim se da će izbori 2022. biti ugroženi
Članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) su se na današnjoj redovnoj sjednici osvrnuli na jučerašnje istupe pojedinih delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.
11.02.2021. u 13:07
get url
text

VEZANI TEKST - Klubovi Srba i Hrvata osporili legitimitet CIK-a

Irena Hadžiabdić, Ahmet Šantić i Suad Arnautović su istakli kako je izrečeno mnogo laži na račun CIK-a BiH na jučerašnjem zasjedanju državnog parlamenta, ali nisu nikoga imenovali. Svoj osvrt dao je i Željko Bakalar, predsjednik CIK-a BiH.

- Jučer se u državnom parlamentu pozivalo na bojkot i opstrukcije državne institucije i to je ono što me posebno zabrinjava. Bojim se da će izbori 2022. godine zbog toga biti ugroženi. Određeni politički subjekti ne žele nove tehnologije čime bi izbori bili transparentniji i demokratičniji. Ovo je još jedno u nizu podmetanja nogu CIK-u BiH - rekao je Bakalar.

CIKBiH je danas usvojio Inicijativu prema kojoj će izbore u Srebrenici i Doboju nadgledati supervizori. Oni će biti ovlašteni u ime CIK-a.

Također, donesene su i odluke kojima se uspostavlja Glavni centar za brojanje, imenuje rukovodstvo Glavnog centra za brojanje, imenuje glavni kontrolor, zamjenik glavnog kontrolora, kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja i kontrolor za transport, rukovanje i skladištenje glasačkih listića i drugog izbornog materijala na ponovnim izborima u Doboju i Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.