open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Bakalar: Nije do CIK-a BiH da izvršava presude Ustavnog suda BiH, nego da provodi zakon
Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) Željko Bakalar poručio je da nije do CIK-a da izvršava presude Ustavnog suda BiH, nego da provodi zakon. 
09.02.2022. u 12:00
get url
text

- Nije do CIKBiH da izvršava presude Ustavnog suda BiH, nego da provodi zakon. To nije sporno. Unatoč tome, Opći izbori 2022. provodi se kao što su provedeni i oni 2018. godine. Zakonski je moguća i implementacija izbornih rezultata nakon Općih izbora 2022. godine - napisao je Bakalar na Twiiteru. 

Uz komentar je priložio i dokumentaciju kojom to i dokazuje. 

Portali pod direktnom kontrolom predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića već danima pokušavaju javnosti dokazati da presuda u predmetu "Božo Ljubić" nije implementirana, te da se Opći izbori 2022. mogu održati, ali da se izborni rezultati ne mogu implementirati. U Izbornom zakonu BiH, a što je Bakalar i predočio, izbrisani su sporni članovi.

Čovićev portal HMS Bakalara i dalje vidi kao savjetnika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, te ga oslovljavajući na taj način pokušava kompromitirati i osporiti njegovu ulogu predsjednika CIK-a. Treba napomenuti da Čović kao i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, otkako su izgubili politički utjecaj u CIK-u, smatraju da je on nelegetiman i traže novi izbor članova. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.