open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Bakalar: Insinuacije da CIK blokira uspostavu vlasti nisu tačne, traže se mane da bi se problematizirao naš rad i saziv
Sve insinuacije da blokiramo uspostavu vlasti ne odgovaraju istini, ovoj instituciji se traže mane i greške da bi se problematizirao naš rad i ovaj saziv, istakao je danas Željko Bakalar, član Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, reagirajući na, kako je kazao, izjave visokih dužnosnika.
05.01.2023. u 11:04
get url
text

- Najnovije izjave su da se radi o instituciji koja je uspostavljena mimo zakona i propisa i da koristimo sve instrumente da maksimalno prolongiramo rokove oko uspostave vlasti. Ko biva mi smo svojim odlukama tri mjeseca odložili uspostavu vlasti - kazao je Bakalar na današnjoj sjednici CIK-a, na kojoj je, između ostalog, donesena odluka po kojoj je SNSD dobio četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - CIK donio odluku: SNSD dobio četvrtog delegata u Klubu Srba Doma naroda BiH

Bakalar je istakao da su imali izmjene Izbornog zakona BiH u izbornoj noći, 2. oktobra, koje je nametnuo visoki predstanik u BiH Christian Schmidt, da su utvrđivali i potvrđivali rezultate izbora, da su promptno reagirali i donijeli provedbene akte vezano za izmjene Ustava i Izbornog zakona.

- Dostavljanjem materijala iz skupština smo promptno utvrđivali i potvrđivali rezultate za svaki kanton. Imali smo žalbe i po odlukama Suda konačno smo pred samu novu godnu mogli obznaniti da smo potvrdili rezultate za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Sve insinuacije da svjesno radimo radi korištenja nekih instrumenata, da blokiramo uspostavu vlasti, takvi navodi ne odgovaraju istini. U ovoj instituciji se traže mane, greške da bi se problematizirao naš rad i saziv - rekao je Bakalar.

VEZANI TEKST - Dosad formirane dvije kantonalne vlade: Nesnalaženja i kršenje zakona obilježilo formiranje vlasti u BPK i ZDK

Vanja Bjelica-Prutina, član CIK-a, navela je da je odluka koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta BiH iz NSRS-a, a koja je donesena danas, možda trebala uslijediti krajem 2022., odnosno da je CIK možda trebao održati hitnu sjednicu odmah nakon rješenja Suda BiH od 30. decembra.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, prokomentirao je da mediji i politika mogu svašta, "da zamagli neki prozor u svijet".

- Napravite analizu pa vidite koliko je kantonalih vlada formirano. Je li im to smetnja CIK. Koliko je entitetskih vlada, je li im smetnja CIK. To je besmisleno komentarisati - dodao je Arnautović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.