open-navfaktor-logo
search
Mišljenja
Bajrović: Schmidt je ultradesničar, skinuo je dres HDZ-a, a ispod je uniforma HVO-a
Kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse Reuf Bajrović komentarisao je tokom gostovanja na N1 izbore, ali i odluku visokog predstavnika Chtistiana Schmidta i odluku da nametne izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH.
18.10.2022. u 19:56
get url
text

Iako nema zvaničnih rezultata izbora, komentarisao je ko su najveći pobjednici i gubitnici.

- Kada pogledamo rezultate 2018. i kada uporedimo danas, rezultati su identični. Svi će imati slične mandate. Može se formirati vlast bez SNSD-a na državnom nivou. Velika je pobjeda Denisa Bećirovića. Na nivou kantona, entiteta, države, jedini pomak napravio je DF i kao njihov simpatizer kažem da su iz koalicije sa SDA narasli, Bakir Izetbegović izgubio je izbore, ali je stranka poboljšala rezultat. Mišljenja sam da je bilo ko bio kandidat "jedanaestorke" da bi dobio izbore. Činjenica je da je razlika velika - kazao je Bajrović.

Ističe da je iznenađujući rezultat Borjane Krišto iz HDZ-a.

- Pokazalo se izuzetno opasno po Komšića jer su neki analitičari i profesori govorili da je Komšić već ranije dobio izbore - istakao je Bajrović.

Sumnja da će se ponoviti izbori za potpredsjednika i predsjednika RS-a.

- Ne treba biti nerealan i građanima davati lažnu nadu. Desile su se manipulacije i malverzacije. Nema sumnje, posebno u Doboju. To će biti jasno u idućih nekoliko dana - kazao je Bajrović.

Vrlo je jasan pri oštroj osudi nametanja Izbornog zakona od Christiana Schmidta. Nazvao je to aparthejdom.

- Imate broj građana koji imaju mogućnost da upravljaju demokratskom većinom koristeći elemente koje je Schmidt nametnuo, a manjina su. Mislim da je namjera bila da se pomogne HDZ-u, a to je ranije i potvrdio premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je javno kazao da su lobirali da se izmijeni Izborni zakon - pojasnio je za N1.

Bajrović se pita kako je moguće da tamo gdje su Bošnjaci većina imamo mehanizme koji onemogućavaju dominaciju, i gdje nisu, nema tih mehanizma da štite manjine.

- Schmidt je ultradesničar. Došao je u dresu HDZ-a i skinuo je dres i vidi se uniforma HVO-a - zaključio je. 

Istakao je da je BiH jedina država sa Balkana koja nema nikakvo lobiranje.

- Ne postoji ozbiljan plan da se iskorite NGO ili dijaspora. Hrvatska kontroliše odnos Evropske komisije prema nama - dodaje.

Za kraj je rekao da se nada da će Ustavni sud BiH ovakvu odluku Schmidta vrlo brzo proglasiti neustavnom jer se kosi sa Konvencijom o ljudskim pravima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.