open-navfaktor-logo
search
Centralna svečanost
Bajram u Begovoj džamiji, prisustvovali Džaferović i Izetbegović, djeca dobila bajramluk
Tradicionalno čestitanje i darivanje nakon bajram-namaza i jutros je bio prizor koji se mogao vidjeti ispred Gazi Husrev-begove džamije. 
24.05.2020. u 08:08
get url
text

Manji broj vjernika nego inače prisustvovao je bajram-namazu i centralnoj bajramskoj svečanosti u Begovoj džamiji. Posljedica je to pandemije koronavirusa, ali uz pridržavanje epidemioloških mjera i ove godine džamije i haremi nisu ostali prazni. 

Bajramskoj svečanosti u Begovoj džamiji prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Kao i prethodnih godina, mlađi su dobili poklone nakon klanjanja bajram-namaza, s bajram-banku djeci je dao i Bakir Izetbegović, dopredsjedavajući Doma naroda Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA. 

{$galerijaFotografija}

Bajram-namaz je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. 

Poručio je i kako nema vjere bez rada, niti pobožnosti bez dobročinstva te da nas na to stalno podsjeća Kur'an.

- Niko osim Allaha život nam ne može dati, niti nam smrt može odgoditi. Između ove dvije tačke je naš život. Živjeti životom dostojan čovjeka znači svim svojim bićem, srcem i dušom, upijati etičku sliku svijeta, u kojoj se spajaju iskreno vjerovanje u Gospodara svjetova sa časnim i uzoritim ponašanjem i življenjem u ljudskoj zajednici s ljudima. Vjera je staza na koju čovjek stupa u potpunoj predanost i pokornosti Allahu dž.š. - rekao je Kavazović u bahramskoj hutbi.

- Islam u činu pobožnosti ne vidi isključivo molitvu. Jer, šta bi Bogu značila naša molitva ako bi naš život u vjeri bio lišen dobročinstva i pravednosti u zajednici, u životu s ljudima?! Formalno vjerovanje bez empatije prema slabima, siromašnima, jetimima i siročadi nema velike vrijednosti u islamu - rekao je, između ostalog, Kavazović.

20200524053523_0J4A1899.JPG
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.