open-navfaktor-logo
search
Istočna Bosna
Bajram namaz na području Muftijstva goraždanskog klanjat će se u 63 džemata
Bajram namaz na području Muftijstva goraždanskog sutra će se u 6.14 sati klanjati u 63 džemata.
01.05.2022. u 14:15
get url
text

Rukovodilac za vjerske poslove i obrazovanje Refik ef. Čaušević napominje da će centralna bajramska svečanost na prostoru muftijstva biti upriličena u džamiji u Žlijebu na području Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Višegrad, gdje će bajram namaz predvoditi i hutbu održati muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

- Bajram namaz klanjat će se na šest mjesta u Čajniču, devet u Foči, 13 u Rogatici, tri u Žepi, po četiri mjesta u Višegradu, Rudom i Ustikolini, dok će se u Goraždu klanjati u 21 džematu, gdje se najveći broj vjernika tradicionalno očekuje u džamiji Kajserija. Radujemo se što ćemo konačno, prvi put nakon pandemije biti u prilici klanjati u normalnim okolnostima i dijeliti radost bajrama - kazao je ef. Čaušević.

Napomenuo je da je u tom duhu protekao i mubarek ramazan te da su džamije i mektebi bili ispunjeni vjernicima.

- Danas je posljednji dan ramazana i nadamo se da smo se okoristili njegovim blagodatima. Molimo Gospodara da ukabuli dobročinsva koja smo učinili i nadam se da smo sakupili energiju da sa ibadetima nastavimo živjeti i nakon ramazana - kazao je on.

Ef. Čaušević naglasio je da će tradicionalno, drugog dana Ramazanskog bajrama biti obilježen Dan šehida.

- Uz centralno spomen obilježje braniocima BPK Goražde, predviđeno je i polaganje cvijeća na mezarjima Glamoč, Omeđak, Baćci I Kolijevke, dok će u Sinan-begovoj džamiji u Goraždu pred duše šehida Hatma dovu proučiti imami, vjeroučitelji, polaznici mektebske pouke te članovi Mreže mladih i Odjela za brak i porodicu, kao i džematlije. Svi imami će u svojim džematima obilježiti ovaj dan - kazao je rukovodilac za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.