open-navfaktor-logo
search
Blagdan
Bajram-namaz klanjan u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci
Mi se nadamo da će ovi dani pokazati da se može živjeti u miru i suživotu, kazao je Nusret Abdibegović, muftija banjalučki
11.08.2019. u 10:21
get url
text

Bajram-namaz povodom Kurban-bajrama jutros je klanjan u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci, a molitvi je prisustvovao veliki broj vjernika, javlja Anadolu Agency (AA).

Nusret Abdibegović, muftija banjalučki, nakon molitve rekao je da mu je drago što su imali ovaj susret u Ferhat-pašinoj džamiji i da su se okupili sa Bošnjacima koji žive u Banjoj Luci i onima koji su došli iz dijaspore.

-Čini mi se da na ovaj Bajram mi pokazujemo da grad Banja Luka zaslužuje pažnju, da se iz Banje Luke mogu poslati riječi nade, susreta i radosti. To je ono što sam primijetio jutros na licima svih vjernika i vjerujem da svaki blagdan, a mi to doživljavamo na poseban načina kada je u pitanju Kurban-bajram, pokazuje potrebu čovjekovog smiraja unutar ovog materijalizma i konzumerizma da on kaže gdje se nalazi, gdje želi, što voli da čuje i da vidi. Ljubav prema vjeri i ljubav prema domovini, čovjeku će biti pokazana kroz različite sadržaje u svim našim porodicama, kućama, kroz čin kurbana pružićemo ruku koja je ruka darovanja, kazaćemo tu riječ koja je riječ radosti - dijelim s tobom radost osjećam se sretno ako si ti sretan i moja je sreća sa tvojom srećom. Mi se nadamo da će ovi dani pokazati da se može živjeti u miru i suživotu - kazao je Abdibegović.   

{$galerijaFotografija}

U svojoj hutbi Abdibegović je rekao da kurban jednako oplemenjuje onoga koji ga udjeljuje i onoga koji ga sa zahvalošću preuzima. Banjalučanin Smail Đuzel rekao je da je Kurban-bajram praznik muslimana čitavog svijeta.

-To je praznik ne samo tijela nego i duše i to je nešto što je sreća za  svakog čovjeka. Kurban-bajram je praznik kada se žrtvuje i ta žrtva dijeli se komšijama i prijateljima - kazao je Đuzel.

Rekao je da će ovaj praznik proslaviti u krugu porodice, a posjetiće i mezarje. Muzafer Adžiahmetović iz Banjaluke kazao je da će nakon molitve u džamiji slaviti kod kuće, sa rodbinom.

-Bajram to je naš veliki praznik, i fino je da ima takvih praznika, da se ljudi sastaju - kazao je on.

20190811_2_37728905_46722455.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.