open-navfaktor-logo
search
Pred meč s Nizozemskom
Bajević najavio izbor novog selektora, Pjanić objasnio šta je falilo za pobjedu nad Sjevernom Irskom
Nakon što je porazom od Sjeverne Irske ostala bez šansi za plasman na Evropsko prvenstvo, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra se od 18 sati na Bilinom polju sastaje sa Nizozemskom u trećem kolu Lige nacija.
10.10.2020. u 12:39
get url
text

Nakon što nisu iskotistili ni "popravni" za plasman na kontinentalni šampionat, sutrašnja utakmica protiv prošlosezonskog finaliste Lige nacija, bit će teška posebno s psihološkog aspekta.

Bajević je priznao da pritiska ima još od prije prve utakmice.

- Mi smo od baraža u nekom pritisku. Ja sam rekao igračima da kad igraju za reprezentaciju izađu na teren i daju sve od sebe, to su i odradili - referisao se Bajević na polufinalni meč play-offa u kojem smo u četvrtak poraženi od Sjeverne Irske, te dodao:

- Ishod utakmice protiv Sjeverne Irske nas je pogodila sve. Mislim da svi znaju šta nas očekuje sutra. Protiv sebe imamo jakog protivnika i sigurno da idemo na pozitivan rezultat. Cilj nam je završtiti nastup u Ligi nacija na najbolji mogući način.

Sudeći prema riječima selektora, on će bi mogao uskoro dobiti nasljednika, a i sam je rekao da će biti podrška stručnjaku koji ga naslijedi.

- Reprezentacija će imati selektora onog kojeg želi država. Moja podrška sigurno neće izostati, s obzirom i da sam u toj komisiji FSBiH. Postoje izuzetno dobri treneri koji mogu da vode reprezentaciju - naglasio je Bajević.

VEZANI TEKST - Zmajevi ostali bez selektora?

I Miralem Pjanić je na današnjoj zvaničnoj press koneferenciji koja je održana u zgradi FSBiH, izrazio svoje željanje zbog činjenice da su Zmajevi ostali bez šansi za plasman na EURO.

- Naravno da je razočarenje veliko. Željeli smo pobijediti u toj prvoj utakmici. Nismo uspjeli, na možda nesretan način. Igrali smo solidno, nažalost nismo mogli dati taj drugi, treći gol. Oni su na sretan način izjednačili, zadovoljni bili s tim i na kraju slavili poslije penala. To je prošlost. Mi možemo pričati koliko hoćemo, ali moramo ići naprijed – rekao je Pjanić, dodavši:

- Bole porazi navijače, ali bole i nas n terenu. Želimo pobijediti svaku utakmicu. Nisu bili laki dani nakon utakmice. Dosta je novih mladih igrača. Tu sam ja s Edinom (Džeko op.a) možda među starijim. Mladi moraju preuzeti odgovornost i oni će trebati znati preuzeti odgovornst u budućnosti, ali moram reći  da nije bilo mladih koji su odigrali lošu utakmicu.

Sudeći prema njegovom komentaru, fudbaler Barcelone teško se miri s eliminacijom od Sjeverne Irske.

VEZANI TEKST - Ostaje li Bajević na klupi Zmajeva: Ne pitam se samo ja...

- Fudbal je takav, stvoriš deset prilika lopta neće u gol. Mi smo odigrali solidnu utakmicu, ali svi će pamtiti nju po ishodu utakmice. A šta nam je falilo? Falilo nam je golova. Svi momci su dali sve od sebe, falio nam je taj pas, taj gol, malo lucidnosti u završnici. U prošlosti smo znali odigrati dobro protiv velikih, možda upravo sutra to učinimo - kazao je Miralem.

O utakmici s Nizozemskom Pjanić kaže:

Očekuje nas Nizozemska, teška utakmica i dobra reprezentacija. Ne vjerujem da neće igrati sa sto posto. Došao im je novi selektor, a i oni imaju te slabije rezultate u posljednih nekoliko susreta. Mi moramo gledati pozitivno prema naprijed. Možda nismo favoriti, ali pokušat ćemo napraviti dobar rezultat i pripremit se za budućnost. Iako nije lako moramo gledati prema naprijed.

BiH je trenutno među najboljim reprezentacijama Lige nacija, no piranje je da li će tu i ostati.

- Mi smo sada među najjačim reprezentacijama Evrope i tu ćemo pokušati da ostanemo. Dat ćemo sve od sebe da to postignemo. Nizozemci su svi kvalitetni, mora se paziti na njih, a možemo ih zaustaviti kao kolektiv - poručio je Pjanić na kraju.

Utakmicu BiH - Nizozemska sudit će Istvan Kovacs, a press konferencija popularnih Lala bit će održana online, s početkom u 19.45 sati.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.