open-navfaktor-logo
search
U službenoj posjeti
Bahrein: Ministrica Turković razgovarala s ministrom vanjskih poslova Al Zayanijem
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, tokom službene posjete Kraljevini Bahrein, danas je s ministrom vanjskih poslova Abdullatifom bin Rashidom Al Zayanijem razgovarala o unapređenju saradnje, borbi protiv pandemije i vanjskopolitičkim prioritetima dvije prijateljske zemlje.
28.03.2021. u 19:30
get url
text

Ministri su se usaglasili da je neophodno započeti snažniju saradnju Bosne i Hercegovine i Kraljevine Bahrein, posebno u oblasti investicija, turizma, trgovinske razmjene i kulture.

U tom kontekstu, naglašena je potreba poboljšanja ugovornog regulisanja bilateralnih odnosa, čije će usaglašavanje i potpisivanje doprinijeti razvoju odnosa.

Tokom susreta ministara i delegacija dva ministarstva vanjskih poslova, ministrica Turković je informisala bahreinskog kolegu o trenutnoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19, te problemima s kojima se suočava naša zemlja u nabavci vakcina.

Na sastanku je ukazano i na potrebu intenziviranja privredne saradnje kroz povezivanje različitih privrednih subjekata i komora, ali i održavanja bilateralnih konsultacija.

Ministri su se usaglasili da je potrebno započeti proceduru zaključivanja sporazuma o slobodnom viznom režimu za bh. državljane nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Za nosioce običnih pasoša je sugerisana mogućnost elektronske aplikacije, koju Bahrein primjenjuje sa drugim zemljama.

Ministar Al Zayani se interesirao o napretku naše zemlje ka euroatlanskim integracijama. Ministrica Turković je informisala kolegu o trenutnom napretku naše zemlje, te obavezama koje je potrebno ispuniti u narednom periodu.

Ministar Al Zayani je kazao da Kraljevina Bahrein i Bosna i Hercegovina imaju mnoge zajedničke vrijednosti, posebno kada je u pitanju multietnički karakter, te da postoje mnoge oblasti u kojima se može ostvariti čvršća saradnja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.