Inflacija je prisutna 

- Sindikat BiH je objavio da je "potrošačka korpa" u augustu iznad 2.500 KM, međutim, pitanje je kako to potvrditi jer u korpi je i kulturno uzdizanje, posjeta pozorištima, školarine za djecu, i mnoge druge kategorije. Mi ne želimo prozvoljno izlaziti u javnost da je korpa toliko, treba te cifre dokazati. Jasno je da je kupovna moć toliko opala, da samo vodimo računa od prvog do prvog da podmirimo ishranu i da platimo komunalije. Ono što je tačno, jeste da je potrošačka korpa sada skuplja, da su otišli proizvodi, od piletine, ulja, kompletnog građevinskog materijala... Inflacija je prisutna, htjeli mi to priznati ili ne - govori nam Redžo Omerbašić, predsjednik Kluba potrošača Odžak.

Upitali smo da li su analizirajući trenutnu situaciju sa cijenama na terenu utvrdili koliko jednoj porodici treba sada samo za hranu, a koliko je trebalo prošle godine.

- To ćemo sada nastojati uraditi, sa spiskom artikala koje prosječna porodica troši, od hljeba, mlijeka, mesa... Sada ne mogu da "bombam" sa cijenama. Znamo da je ulje poskupjelo, ali imate do 20 vrsta ulja, od suncokretovog sjemena, košpica grožđa, kukuruza, maslina, zavisi koje ulje, je li za prženje ili za salatu.... Suncokretovo je poskupjelo za 37 posto i kada govorimo o penzionerima, oni sada ne mogu ni djelić kupiti onoga što su kupovali prije šest mjeseci. Država tu treba da interveniše, kao i kod radnika u realnom sektoru - kaže Omerbašić.

Razgovarali smo i sa Marinom Bagom, predsjednikom Udruženja za unapređenje kvalitete življenja Futura i Mostara.

Rješenje je u domaćoj proizvodnji 

- Više od hiljadu KM četveročlanoj porodici sada treba samo za hranu! Hrana je izuzetno poskupjela i to osjete svi potrošači. Svako primijeti kada dođe u prodavnicu da potroši više za iste proizvode u odnosu na mjesec-dva ranije.
Rješenja preko noći nema. Od vlasti slušamo da je na snazi slobodno formiranje cijena na tržištu. Ne može ona to reći, a dozvoliti da 80 posto hrane koju jedemo je uvoz. Rješenje je isključivo u domaćoj proozvodnji, bez toga nema nam spasa. Najgore je od drugog zavisiti. Ali ako vi subvencionirate domaću proizvodnju, punite time vaše robne rezerve, vi ste taj koji diktira cijenu, a ne neko drugi i mi to propuštamo raditi odavno. Nema domaće hrane bez subvencije poljoprivrednika - poručuje Bago.