open-navfaktor-logo
search
Zdravo
Bademi su odličan izvor magnezija i vitamina B i E
Nekoliko istraživanja je pokazalo da povećanje unosa vitamina E može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti, različitih vrsta raka i Alzheimerove bolesti
31.05.2019. u 08:26
get url
text
Bademi

Brojna dosadašnja istraživanja su pokazala da bademi imaju odlično djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma. Iako sadrže visok udio masti, imaju odlična nutritivna svojstva, hranjivi su i jako zdravi. Dobar su izvor bakra, vitamina B2 i fosfora. Bademi su jako dobar izvor antioksidanata koji štite stanice od oksidacijskog oštećenja koje može oštetiti molekule unutar stanica, ubrzati proces starenja i povećati rizik od nastanka niza bolesti, uključujući različite vrste raka.

Većinu antioksidanata pronalazimo u smeđoj korici badema, zbog čega stručnjaci savjetuju da ih ne gulite. Jedno istraživanje je pokazalo da bademi kod pušača mogu smanjiti nivo oksidacijskog stresa za čak 35 posto nakon samo četiri sedmice svakodnevne konzumacije.

Bademi su odličan izvor vitamina E. Jedna porcija badema će zadovoljiti čak 37 posto ukupne preporučene dnevne vrijednosti vitamina E. Nekoliko istraživanja je pokazalo da povećanje unosa vitamina E može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti, različitih vrsta raka i Alzheimerove bolesti.

Bademi reguliraju i nivo šećera u krvi. Ovi orašasti plodovi sadrže malo ugljikohidrata, a puno zdravih masti, proteina i vlakana. To ih čini odličnima za regulaciju nivoa šećera kod dijabetičara.

Bademi su također jako dobar izvor magnezija koji učestvuje u više od 300 tjelesnih procesa, uključujući i kontrolu nivoa šećera u krvi. Preporučena dnevna doza magnezija je od 310 do 420 miligrama, a 60 grama badema sadrži čak 150 miligrama magnezija. To znači da bademi u kombinaciji s drugim dobrim izvorima magnezija mogu pomoći zadovoljiti dnevne potrebe tijela za magnezijem.

Istraživanja su pokazala da povećanjem unosa magnezija možete regulirati nivo krvnog pritiska. Većina ljudi ne unosi dovoljno magnezija, zbog čega stručnjaci preporučuju redovno konzumiranje badema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.