open-navfaktor-logo
search
Etničko čišćenje
Bačić: Sve u Prijedoru podsjeća na krvave 90-e godine, žele da ne svjedočimo o zlu koje smo preživjeli
Fikretu Bačiću su u etničkom čišćenju u Prijedoru prije 30 godina srpski zločinci ubili maloljetnog sina i kćerku, suprugu, majku, brata...
31.05.2022. u 10:20
get url
text

VEZANI TEKST - Dan bijelih traka: Sjećanje na užasne zločine i genocid u Prijedoru

Danas je prijedorska vlast i policija napravila nehuman i anticivilizacijski potez zabranivši mirnu šetnju Bačiću i članovima porodica žrtava ratnog zločina iz 1992. kada je ubijeno 3.176 ljudi, među kojima i 102 djece čime bi obilježili Dan bijelih traka.

Istovremeno, prijedorski nacionalisti pokušali su se narugati žrtvama jer su danas na programu dva "epohalna skupa", obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv duhanskog dima i proslave rođendana mađarskog premijera Viktora Orbana i vlasnika Pinka Željka Mitrovića, kao i proslave pet godina od inauguracije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića?! 

VEZANI TEKST - Prijedorska policija zabranila šetnju kojom se sutra obilježava Dan bijelih traka!

- Svaki 31. maj je tužan za Bošnjake i Hrvate, bude se jako bolna sjećanja na naše ubijene. Uskraćena nam je mirna, dostajanstvena šetnja. Policija nam je obećavala da neće biti zabrane, vidite šta je bilo od toga.

Dozvolili su nam obilježavanje Dana bijelih traka samo na gradskom trgu, i to sat kraće od traženog. A mi samo želimo da se poklonimo nedužnim žrtvama - kaže Bačić za Faktor. 

Naglašava kako je ovo nastavak diskriminacije koju provodi gradska vlast.

VEZANI TEKST - Sramotno: Srbi u Prijedoru i danas negiraju etničko čišćenje nad Bošnjacima, poručuju "bijele trake su laž"

- Sve ovo što se dešava vraća nas u krvave devedesete godine proškog vijeka. Devet godina opstruišu izgradnju spomenika ubijenoj djeci Prijedora, sada žele da nas istisnu iz javnosti, da ne svjedočimo o zlu koje smo preživjeli.

Moram reći da u gradu više od 50 posto stanovnika nije iz Prijedora. Istina, ima i časnih ljudi. Prošle godine kada smo obilježavali Dan bijelih traka iz obližnjih kafića gasili su muziku. Međutim, političari žele sve vratiti u ratno vrijeme - ističe Bačić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.