open-navfaktor-logo
search
Dan bijelih traka
Bačić: Oduzeli su nam i to da jednom u godini kroz Prijedor pronesemo imena naše ubijene djece
Danas se u Prijedoru obilježava Dan bijelih traka, dan podsjećanja na zločine koje su četnici počinili u Prijedoru. Oni su pobili 3.176 Prijedorčana, među kojima i 102 djece a još, 30 godina kasnije, nije izgrađen spomenik ubijenoj djeci Prijedora.
31.05.2022. u 13:16
get url
text

Porodice stradalih, više udruženja i nevladinih organizacija te predstavnika političkog i društvenog života na Trgu Zorana Karlice, položili su 102 ruže za ubijenu djecu.

Na trgu su čitana imena i starost ubijene djece, a građani su položili cvijeće na lokaciji na kojoj je moguća izgradnja memorijala za 102 ubijene prijedorske djece. Na toj lokaciji prethodno su učesnici obilježavanja preuzeli ruže sa imenima ubijene djece, nakon čega su otišli na lokaciju obilježavanja.

Dan bijelih traka obilježava se 10 godina, a prijedorska policija je danas zabranila tradicionalnu mirnu šetnju, te dozvolila samo okupljanje na trgu u ograničenom vremenu od 12 do 13 sati.

Kao razlog policija je navela sigurnosna pitanja, te kako je za isti dan najavljeno nekoliko skupova od kojih je jedan organizovala Omladinska organizacija "Princip" iz Prijedora kao "proslavu rođendana predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana i vlasnika TV Pink Željka Mitrovića, kao i proslave pet godina od inauguracije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića". No na taj skup zakazan u prijepodnevnim satima niko nije došao.

Udruženja žrtava zločina u Prijedoru kao i porodice žrtava dolaze sa jasnim zahtjevom izgradnje spomenika za koji se godinama bore, te nastoje podsjetiti na stravične zločine koji su se dogodili prije 30 godina.

Predstavnik roditelja ubijene djece u Prijedoru Fikret Bačić koji je izgubio 29 članova porodice istakao je da diskriminaciju koju su doživjeli ove godine ne bi toliko potencirali da jučer nije bio zatvoren saobraćaj zbog obilježavanje "dana odbrane" Prijedora, tokom kojeg je negiran genocid i zločini počinjeni nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru tokom agresije na BiH.

{$galerijaFotografija}

- Nekome je dozvoljeno, nekome nije i pokazalo se da u ovom gradu nismo svi isti i da su žrtve diskriminisane - istakao je on.

On je zatim kazao kako su na posljednjoj sjednici Skupštine Prijedora političari pokušali nametnuti gradnju zajedničkog spomenika u kojem bi se u desecima hiljada imena iz Prvog i drugog svjetskog rata lako "utopila" imena nesrpske djece koja su pobijena u posljednjem ratu.

- Na taj način bi umanjili strahotu i tragediju ubijenih 102 djece. Iako su nam u srcu ubijena djeca i u Drugom svjetskom ratu, kao i svakom drugom, mi se sa tim ne možemo složiti. Nemamo ništa protiv da se podigne i spomenik i za ubijenu djecu iz Drugog svjetskog rata, ali neka se podigne spomenik samo za ubijenu djecu iz Prijedora. Zaslužuju spomenik - kazao je Bačić.

On je zatim prokomentirao i vlast u Prijedoru i kazao:

- Sadašnja vlast u Prijedoru je rezultat progona nesrpskog stanovništva. Ta vlast svih ovih godina odbija priznati zločine nad nesrbima. Danas, kada jednom u godini imamo priliku da imena naše ubijene djece pronesemo kroz grad, oduzeli su nam mirnu šetnju i zatvorili trg. Trg koji nosi ime po srpskom oficiru koji se istakao u napadima na civile u Hrvatskoj i Prijedoru - kazao je.

Bačić se potom još jednom osvrnuo na jučerašnji defile neformalne grupe građana "Samopoštovanje" organizovan kao obilježavanje "oslobođenja i odbrane grada".

- Sadašnje vlasti nastoje opravdati zločine i prenose teret ratnih zločina na nove generacije. Novim generacijama u Prijedoru se opravdavaju zločini nad djecom, masovna ubijanja, logori, silovanja i protjerivanja. To je ništa drugo nego poziv na ponavljanje takvog nasilja - zaključio je on.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da stanu u zaštitu porodica žrtava.

Među onima koji su danas obilježili Dan bijelih traka u Prijedoru bila je i Muzafira Melkić iz Kozarca.

- Teško je svima nama, ne samo meni, nego svima nam je teško. Trideset godina je prošlo, ne daju ni spomenik, ne daju evo ni obilježavati. Nema se tu šta reći. Oni su sve svoje rekli - rekla je ona.

AA-20220531-28031174-28031158-BIH_U_PRIJEDORU_OBILJEZEN_DAN_BIJELIH_TRAKA_BEZ_SETNJE_KROZ_GRAD.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.