open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Azra Muzur: Najvažnije je da nema više redukcije vode u Sarajevu
Potrošnja vode je u Sarajevu sa 3.300 litara u sekundi pala na 2.900 litra, što znači da su gubici u mreži smanjeni
06.09.2018. u 15:46
get url
text
Azra Muzur

Zastupnici Skupštine KS na sjednici najviše pitanja su postavljali Azri Muzur direktorici Vodovoda i kanalizacije o stanju u ovom javnim preduzeću.

Odgovarajući na pitanja zastupnika Muzur je istakla da je najvažnije da nema više redukcija vode u Sarajevu.

-  Trudimo se da otklonimo što više kvarova i zbog toga radimo na popravkama dan i noć. Imamo problema u obavljanju svog posla, jer nemamo više gdje odlagati zemljani otpad, jer nam na deponiju Smiljeviči zabranjuju da tamo odlažemo zemljani otpad. Tražimo pomž od Vlade KS da nam osigura mjesta na koje možemo odlagati zemljani otpad – kazala je Muzur.

Zastupnici su imali nekoliko pitanja oko ugradnje vodomjera u stanove. Istakli su da im ViK to nekada ne dozvoljava i da se žale na visoke ralune za vodu.

- Potrošači duguju ViK-u 45 miliona maraka. Jedan od razloga za ovaj dug je što neki građanineće da plaćaju raćune za vodu jer kažiu da to nisu potrošili. Zajednilki sat u zgradi govori koliko je vode potrošeno. Kada se desi kvar ili curi voda niko ne obraća pažnju da kvar otkloni. Oni koji imaju svoje vodomjere plate onoliko koliko su potrošili, a ostali se bune zbog toga i kažu da njih ne zanima otklanjanje kvara. Drugi problem je što većina građana nema novca za uvođenje vodomjerai ako bi neko osigurao potrebna sredstva ViK bi rado uveo vodomjere u svaki stan, ali to neko mora platiti – odgovorila je Muzur.

Ipak, kako je istakla direktorica u Sarajevu je došlo do poboljšanja u vodosnabdijevanju. Potrošnja je u Sarajevu sa 3.300 litara u sekundi pala na 2.900 litra.

Po tvrdnji Muzur, gubici vode su smanjeni zahvaljujući otklanjanju brojnih kvarova na vodovodnom sistemu. Isključivanje vode prilikom popravki bit će nastavljeno i dalje, jer još je mnogo nevidljivih kvarova na vodovodnoj mreži, kazala je Muzur.

Zastupnici su pitali kako je imenovana Azra Muzur, a na to pitanje odgovorio je Senad Hasanspahić ministar komunalne privrede Vlade KS.

- S obzirom na to da je Nadzorni odbor dao ostavku, ja sam uputio dopis nadležnim organima da se u što kraćem roku imenuju direktora. Dobio sam odgovor da postoje dvije mogućnosti, ili da ponove intervju s kandidatima ili da raspišu javni poziv. Skupština i NO odlučili su ponoviti intervju. Meni je drago što je Azra Muzur dobila taj mandat – rekao je Hasanspahić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.