open-navfaktor-logo
search
Nacionalni spomenik
Azizija džamija u Brezovom Polju: Bh. arhitektonski unikat
Za obnovu Azizije džamije utrošeno je oko dva miliona konvertibilnih maraka, a potpuno je završena 2016. godine
07.07.2019. u 13:45
get url
text

Azizija džamija u brčanskoj mjesnoj zajednici Brezovo Polje, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, arhitektonski je unikat ove zemlje. 

Godine 1862, sultanovom naredbom počela je izgradnja nove džamije u Brezovom Polju koja je dobila ime po tadašnjem sultanu Abdul Azizu. Dimenzije su bile 14,50x puta 18,55 metara.  

- Za džamiju Aziziju veže se nekoliko specifičnosti, odnosno zanimljivosti. Npr. minber i mahfil su izgrađeni u Istanbulu i brodom su dopremljeni u Brezovo Polje. Bili su bogato ukrašeni rezbarstvom - kazao je za Anadoliju historičar Emir Musić. 

Azizija je jedina džamija u BiH koja je izgrađena pod utjecajem osmanskog baroka, nad čijim centralnim dijelom je smještena kupola koja leži na osmougaonom tamburu sa natkrivenim sofama i kamenom munarom. Pretpostavlja se da je kamen-temeljac za Aziziju postavio tadašnji osmanski namjesnik u Bosni Šerif Osman-paša, u nauci poznat i kao Topal-paša, odnosno Šepavi. 

U Aziziji se sve do marta 1975. godine prakticiralo učenje dva mevluda godišnje. Jedan se učio 12. rebiu-l-evvela, kada se obilježavala godišnjica rođenja poslanika Muhammeda a.s., a drugi je poznat kao sultanski ili carski mevlud i učio se u posljednjoj sedmici juna kao znak sjećanja na dolazak na sultanski prijesto Abdul Aziza (25. juni 1861). 

- Na mevludima u Brezovom Polju okupljala se masa iz cijele sjeveroistočne Bosne. Ugledne porodice Hadžegrić i Hadžiibrahimović bi ugostile ulemu nakon mevluda, a bilo je zanimljivo to da se na ovom mevludu okupljala značajna i poznata ulema. Čak ima podatak da je jedne prilike bio prisutan književnik Edhem Mulabdić - ispričao je Musić. 

Vakuf Azizije džamije spada u red najvećih u BiH. Tu se ubrajaju: oranice, voćnjaci, šume, kuće, han, mlin, radionica, dućani itd. 

- U haremu Azizije nalazi se mezarje sa većim brojem nišana. Među njima se svojom veličinom i obradom posebno ističe nišan Mustafe-age Hadžegrića. Njegov mezar je bio ograđen željeznom ogradom, ali, nažalost, kao mnogi nišani, i njegov nišan je značajno oštećen u toku posljednjeg rata u BiH - naveo je Musić. 

Azizija džamija je rušena dva puta. Prvi put 1943. godine, u toku Drugog svjetskog rata, kada je oštećena munara koja je prepolovljena, kao i sofe, a 21. maja 1993. od strane tadašnje Vojske Republike Srpske potpuno je uništena. 

Za obnovu Azizije džamije utrošeno je oko dva miliona konvertibilnih maraka, a potpuno je završena 2016. godine. 

Njen bivši imam Emir-efendija Hasanović u razgovoru za AA se prisjetio da je taj proces bio poprilično težak, jer je bilo potrebno osigurati sve pretpostavke da bi se ponovo izgradila onakva kakva je bila ranije. 

- Taj proces je imao nekoliko faza. Prije svega, izrada projekta, pa onda kasnije do iskopavanja temelja i građenja ponovo Azizije na istim tim temeljima - rekao je on, dodavši da je mnogo sačuvanog arhivskog materijala pomoglo u izgradnji. 

Njen značaj potvrđen je još 1976. godine, kada je proglašena nacionalnim spomenikom, a Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH svojom odlukom svrstala je Aziziju džamiju među najmonumentalnije objekte islamske arhitekture u ovoj zemlji. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.