open-navfaktor-logo
search
Skuplja nafta
Azijski indeksi pali zbog tenzija na Bliskom istoku
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 07.00 sati u minusu 0,25 posto
03.01.2020. u 09:09
get url
text

 Na azijskim su berzama u petak cijene dionica pale s najviših razina u 18 mjeseci, dok su cijene nafte porasle zbog napetosti na Bliskom istoku nakon zračnog napada SAD-a na zračnu luku u Bagdadu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 07.00 sati u minusu 0,25 posto.

Pritom su cijene dionica u Hong Kongu i Šangaju pale oko 0,2 posto. U Singapuru i Južnoj Koreji indeksi stagniraju, dok su u Australiji cijene dionica porasle oko 0,6 posto. Na Tokijskoj se burzi zbog praznika ne radi.

Na samom početku današnjeg trgovanja MSCI indeks dosegnuo je novu najvišu razinu u 18 mjeseci, zahvaljujući jučerašnjim novim rekordnim dosezima burzovnih indeksa na Wall Streetu.

No, ubrzo su ti dobici splasnuli, dok je terminski S&P 500 indeks skliznuo 0,8 posto, što znači da se danas poslijepodne može očekivati pad cijena dionica na Wall Streetu.

Ulagači su, naime, zabrinuti zbog rasta napetosti na Bliskom istoku, nakon što je rano jutros u zračnom udaru SAD-a na međunarodnu zračnu luku u Bagdadu ubijen moćni iranski general Qassem Soleimani, a poginuo je i Abu Mehdi al-Mouhandis, zapovjednik iračke policije.

Rakete su pale blizu teretnog terminala zapalivši dva vozila i ranivši više ljudi.

Pentagon je rano jutros potvrdio da je predsjednik SAD-a Donald Trump naredio likvidaciju iranskog generala Soleimanija.

- Američka vojska je na predsjednikovu zapovijed donijela odlučne obrambene mjere kako bi zaštitila američko osoblje u inozemstvu likvidirajući Qassema Soleimanija - priopćilo je američko ministarstvo obrane.

Sada se čeka reakcija Irana. Napetost između SAD-a i Irana porasla je na tom području nakon američkih gospodarskih sankcija koje su naštetile iranskom gospodarstvu. Dvije strane su međusobno prebacivale odgovornost za napade na naftna postrojenja, na skladišta oružja paravojnih skupina i na vojne baze u kojima su stacionirane američke snage.

- Ostaje nejasno koliko bi ovaj američki zračni napad mogao utjecati na tržišta dionica. Sve ovisi o tome kako će reagirati Iran - kaže Tapas Strickland, direktor u Australia National Bank.

Ipak, tržišta dionica podržana su zahvaljujući nedavno najavljenim novim mjerama za poticanje rast kineskog gospodarstva, kao i optimizmom ulagača zbog dogovora između SAD-a i Kine o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, što bi moglo zaustaviti trend usporavanja rasta dva najveća svjetska gospodarstva.

A na valutnim je tržištima dolar jutros ojačao prema košarici valuta. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,75 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,42 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, skliznuo s jučerašnjih 108,65 na 108,00 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1170 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1220 dolara.

Cijene su nafte, pak, snažno porasle zbog novih napetosti na Bliskom istoku, što bi moglo naštetiti opskrbi naftom s tog područja.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 2,75 posto, na 62,85 dolara, dok je na londonskom tržištu skočila 3,02 posto, na 68,25 dolara, prenosi SEEbiz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.