open-navfaktor-logo
search
Previranja
Azijska tržišta: Indeksi se oporavili nakon smirivanja u SAD-u
Azijska su se tržišta oporavila u petak nakon što je First Republic Bank spasila grupa velikih američkih zajmodavaca, što je ublažilo zabrinutost zbog trenutnih bankovnih previranja.
17.03.2023. u 09:11
get url
text

First Republic Bank (FRC) trebala bi dobiti 30 milijardi dolara spasa od grupe najvećih američkih banaka, uključujući JPMorgan Chase (JPM), Bank of America (BAC), Wells Fargo (CBEAX), Citigroup (C) i Truist (TFC). Vijest je smirila uspaničene ulagače, koji su bili zabrinuti zbog bankarske krize nakon kolapsa dviju američkih banaka i previranja u Credit Suisseu. U četvrtak su američke dionice zaključile s rastom, uz rast dionica tehnoloških kompanija.

U petak je hongkonški Hang Seng (HSI) otvorio rast i porastao 1,8 posto do poslijepodneva, vodeći u porastu u regiji. Kineski Shanghai Composite ojačao je 1,4 posto. Japanski Nikkei (N225) porastao je 1,2 posto, a južnokorejski Kospi 0,7 posto.

Indeksi su nadoknadili neke gubitke nakon velikih padova u četvrtak.

Kineske tehnološke, imovinske i finansijske dionice porasle su posvuda. Baidu je skočio 16 posto u Hong Kongu, nakon što su neke firme za vrijednosne papire dale pozitivne preliminarne recenzije tvrtkine aplikacije slične ChatGPT-u.

Country Garden je porastao za više od devet posto, što je dovelo do rasta developera nekretnina, nakon što je kinesko tržište nekretnina pokazalo rane znakove oporavka. Službeni podaci pokazali su u četvrtak da su cijene novih kuća za veljaču porasle prvi put od augusta 2021.

Naime, globalni ulagači suzdržali su zajednički dah sedam dana nakon što je brzi kolaps dviju američkih banaka potaknuo strahove o zdravlju bankarskog sektora.

Zabrinutost se produbila u srijedu nakon što su dionice Credit Suissea pale u Evropi. Regulatori s obje strane Atlantika poduzeli su hitne mjere kako bi ojačali povjerenje, uključujući zaštitu depozita u banci Silicon Valley Bank i Signature banci i davanje 54 milijarde dolara spasa Credit Suisseu.

U četvrtak su evropske dionice zaključile s rastom nakon što je Credit Suisse primila kreditnu podršku, a Evropska centralna banka ostala pri svom planu povećanja kamatnih stopa za pola postotnog boda, javlja SEEbiz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.