open-navfaktor-logo
search
Infografika
Azerbejdžanske snage uništile 250 tenkova i oklopnih vozila armenske vojske
Azerbejdžanska vojska uništila je 250 tenkova i oklopnih vozila armenske vojske u operaciji pokrenutoj radi oslobađanja okupiranih teritorija.
07.10.2020. u 15:15
get url
text

Iz Ministarstva odbrane navode da azerbejdžanska vojska i dalje napreduje i očistila je neke položaje od armenskih snaga. Veliki broj armenskih vojnika je neutralizovan, a uništena je oprema i oružje.

Iz Ministarstva je navedeno da je azerbejdžanska vojska od 27. septembra do 7. oktobra, između ostalog, uništila 250 tenkova i oklopnih vozila Armenije, 270 artiljerijskih i raketnih sistema, 60 sistema zračne odbrane, osam skladišta municije, približno 150 vojnih kamiona i vozila i raketni sistem S-300.

Armenske snage su 27. septembra započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana. Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.