open-navfaktor-logo
search
Regija Karabah
Azerbejdžanska vojska oslobodila strateški važan grad Jebrail
Ministarstvo odbrane saopćilo je da je azerbejdžanska vojska oslobodila Jebrail, važno strateško područje u regiji Karabah.
04.10.2020. u 15:03
get url
text

- Prema informacijama iz pouzdanih izvora, azerbejdžanska vojska je nakon sela Buyuk Mercanli, Maralyan i Seybey, oslobodila i grad Jebrail koji je od ključne važnosti u regiji Karabah - navodi se.

Armenske snage su 27. septembra izvele nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku. Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.