open-navfaktor-logo
search
Poslali Armeniji oružje
Azerbejdžan: Otpravnica poslova Ambasade Srbije pozvana na razgovor u MVP
Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Azerbejdžana na razgovor je pozvalo otpravnicu poslova Ambasade Republike Srbije u toj zemlji Danicu Veinović, a razlog za to je pošiljka oružja koju je Srbija poslala Armeniji u jeku sukoba na armensko-azerbejdžanskoj granici.
20.07.2020. u 15:01
get url
text

Ministarstvo vanjskih poslova u Bakuu saopćilo je da je zamjenik šefa azerbejdžanske diplomatije Halef Halefov u razgovoru sa Veinović kazao da je Azerbejdžan došao do provjerenih informacija da je Srbija poslala Armeniji velike količine granata i municije različitih kalibara.

Podsjetivši da su armenske snage 12. jula počele izvoditi napade na pograničnu azerbejdžansku regiju Tovuz i to uglavnom minobacačkim i topovskim projektilima, Halefov je kazao da je u tim napadima ubijeno 13 osoba, među kojima je jedan civil i 12 vojnika, uključujući i jednog generala.

U saopćenju se navodi da je Halefov podsjetio sagovornicu Veinović da Azerbejdžan i Srbija imaju potpisan sporazum o strateškom partnerstvu te je kazao da je narod i vlast Azerbejdžana tužna i razočarana potezom Srbije koji nije prijateljski i koji se tretira kao podrška armenskoj okupatorskoj politici i napadima na teritorijalnu cjelovitost Azerbejdžana.

Halefov je kazao da očekuje od nadležnih srbijanskih institucija da se očituju o tom slučaju. U saopćenju se također navodi kako je otpravnica poslova Ambasade Republike Srbije u Azerbejdžanu Veinović kazala da nije upoznata sa tim slučajem i da će o tome obavijestiti nadređene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.