open-navfaktor-logo
search
Slava ili smrt
Ayrton Senna nas napustio prije 26 godina: "Kišni čovjek" poginuo u utrci u kojoj je bio prvi
Danas se navršava 26 godina od pogibije jednog od najboljih vozača Formule 1.
01.05.2020. u 11:51
get url
text

Ayrton Senna tragično je stradao 1. maja 1994. godine u Imoli. Bio je jedan od najvećih u historiji, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta.

Poginuo je u 34. godini, u sedmom krugu Velike nagrade San Marina u Imoli, kada se zabio u zid koji nije bio zaštićen gumama u krivini Tamburello pri brzini od 310 km/h.

Sa teškim povredama helikopterom je prebačen u bolnicu u Bologni, a preminuo je nedugo nakon što su ga prevezli u bolnicu usljed povreda glave. Snimak nesreće je obišao svijet i šokirao milione ljudi, a danas se taj događaj smatra jednim od najmračnijih trenutaka u sportskoj historiji.

Dan ranije, na istoj stazi, tokom kvalifikacija dan ranije, na maltene istom mjestu život je izgubio i Austrijanac Roland Ratzenberger. Brazilcu su u rukavu pronašli austrijsku zastavicu kojom je pobjedu htio posvetiti Austrijancu.

Senna je rođen u Sao Paulu 1960. godine. Zbog problema sa koordinacijom pokreta, otac ga je kao dijete nagovorio da počne da vozi karting. Kao tinejdžer je osvajao nagrade u kartingu, a 1982. se preselio u Englesku, kako bi se posvetio profesionalnoj karijeri u F1.

U "najbržem svjetskom cirkusu" debitovao je 1984. godine. Pažnju svjetske javnosti privukao je iste godine na VN Monaka, kada je na stazi iza sebe ostavio Michaela Schumachera, Alana Prosta i bio za petama Niki Laudi, uprkos kiši koja je bila toliko jaka da je trka prekinuta.

Senna je zbog te vožnje zaradio poznati nadimak "Kišni čovjek". Prvu pobjedu ostvario je 1985. u Portugalu. U karijeri je ostvario 41 pobjedu, a još 39 puta se našao na pobjedničkom postolju. Legendarni Brazilac bio je trostruki svjetski prvak (1988, 1990, 1991), a ostao je upamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši u historiji F1.

Slava ili smrt - bio je njegov životni moto.

- Biti drugi znači biti samo najbolji među gubitnicima - govorio je Senna.

U utrci u kojoj je izgubio život, bio je vodeći...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.